Sprogtemaer

Hvor mange dialekter findes der i Danmark? Hvem bander mest? Og hvad er sprogteknologi egentlig? På denne side kan du gå i dybden med en række forskellige sproglige temaer.

Bandeord

Er luder egentlig et bandeord? Bander unge og gamle lige meget og på samme måde? Og bander drenge og piger lige meget? Disse spørgsmål, og mange flere, kan du få svar på i dette tema.

Gå til Bandeord

Dansk tegnsprog

Dansk tegnsprog er sit eget sprog, og i dette tema kan du læse om sproget og dets historie. Temaet fokuserer på sprogets udvikling, og hvordan dansk tegnsprog adskiller sig fra andre tegnsprog.

Gå til Dansk tegnsprog

Dialekter

Bornholmsk, jysk og ømål er de overordnede dialektområder i Danmark. Her på siden kan du læse om danske dialekter, regionalsprog, sociolekter og etnolekter, og du kan få inspiration til hvor du kan læse mere om emnet.

Gå til Dialekter

Hvad er sprog?

Næsten alle mennesker bruger en eller anden form for sprog en stor del af deres liv. Læs mere om forskellige former for sprog, og hør eksempler på konstruerede sprog som volapyk og esperanto.

Gå til Hvad er sprog?

Navne

Navne er overalt i sproget, og vi bruger dem hele tiden. I dette tema kan du læse om danske fornavne, mellemnavne, efternavne og stednavne gennem tiden.

Gå til Navne

Nye ord

Et nyt ord er et ord der ikke har været i sproget før. Men det kan også være et gammelt ord der får en ny betydning. Læs mere om hvordan nye ord opstår og kommer ind i sproget.

Gå til Nye ord

Ordenes oprindelse

Hvor stammer ordene fra? Ordenes etymologi fortæller os noget om det enkelte ords oprindelse og betydningsudvikling. I dette tema kan du læss mere om ords lydhistorie, betydningshistorie og bøjningshistorie.

Gå til Ordenes oprindelse

Ord og bogstaver i tal

Hvor mange danske ord er der? Og er det rigtigt at der er flere ord i engelsk end i dansk? I dette tema kan du få svar på nogle af de mest almindelige spørgsmål om antallet af ord og bogstaver i dansk.

Gå til Ord og bogstaver i tal

Ordsprog

Hvad er et ordsprog? Og hvordan adskiller det sig fra talemåder og andre faste forbindelser? Læs mere om hvordan ordsprogene er opstået, og hvilken rolle ordsprogene spiller i sproget i dag.

Gå til Ordsprog

Slang

Totalt crunch, bred ymer og at råbe på Ulrik. Slang er ofte både kreativt og underholdende. Læs mere om slang, hvorfor vi bruger det, og hvor gamle, slidte slangudtryk forsvinder hen.

Gå til Slang

Sproget på de digitale og sociale medier

Hvordan skriver vi på de sociale medier, hvordan påvirker brugen af emojier sproget, og hvordan har sms, chat og smileyer udviklet sig gennem tiden? Læs om de forskellige medier, og om hvad dagens medieforbrug gør ved sproget.

Gå til Sproget på de digitale og sociale medier

Sprogteknologi

Sprogteknologi gør det muligt at analysere, genkende eller producere menneskeligt sprog. Det bruges fx i talegenkendelse og maskinoversættelse. Læs om hvad sprogteknologi er, og hvordan det virker.

Gå til Sprogteknologi

Udtale

Udtale er den talte form af et ord eller udtryk, og i dette tema kan du læse om sprogets lydside. Læs om bogstavernes lyde og lydenes bogstaver, om lydskrift og om udtalefænomener som tryk, længde og stød mv.

Gå til Udtale

Ungdomssprog

Ungdomssprog er ofte uformelt og indeholder mange tabubelagte ord, engelske låneord, slangord osv. Læs mere om ungdomssprog, og bliv klogere på multietnisk dansk og engelske låneord.

Gå til Ungdomssprog

Æ, ø og å

Æ, ø og å bruges kun i enkelte af de skriftsprog der – som dansk – skrives med latinske bogstaver. Læs historien om hvordan æ, ø og å kom ind i det danske skriftsprog, og se i hvilke andre sprog man bruger de tre bogstaver.

Gå til Æ, ø og å