Almindeligvis står ordet brunhåret ikke i ordbøgerne. Men det ville være meningsløst at hævde at ordet ikke eksisterer af den grund. For selvom det måske ikke er lige så almindelig brugt som fx rødhåret, så kan man uden videre danne ordet – parallelt med bl.a. rødhåret, gråhåret og hvidhåret, der alle står i Retskrivningsordbogen.
Nye ord bliver ikke godkendt
Dansk Sprognævn tager stilling til hvordan ord i det danske sprog skal staves, men der er ikke nogen institution der godkender ord, altså officielt anerkender dem som en del af det danske ordforråd. Ord opstår hos sprogbrugerne, og det er sprogbrugerne der ved at bruge eller lade være med at bruge dem bestemmer om ord er udbredte og almindeligt kendte, eller om de forsvinder ud af sproget.
Læs mere
Læs mere om temaet Nye ord.
Hvorfor er nogle ord ikke med i ordbøgerne?
Masser af ord i det danske sprog er ikke med i nogen ordbøger.
To af de almindeligste forklaringer på at et ord ikke står i en eller flere ordbøger, er:
- Ordet er nyt
Ordet kan være så nyt at der ikke har været mulighed for at få det med i en ordbog endnu.
- Ordet kan dannes uden videre
- Sammensætninger af to eller flere ord kan fx dannes ved at sætte madkasse sammen med låg så man får ordet madkasselåg. Antallet af sammensætninger er principielt uendeligt. Man vil altid kunne danne nye sammensætninger, og der er derfor masser af sammensætninger der ikke står i ordbøgerne.
- Afledninger kan fx dannes ved at sætte tillægsordet frisk sammen med afledningsendelsen –hed så man får navneordet friskhed. Masser af den slags afledninger står ikke i ordbøgerne, fx kan man hverken finde enighed eller sløvhed i Retskrivningsordbogen. Men som sprogbruger kan man frit danne og anvende den slags afledninger.
Hvor kan man slå ordet op?
Rigtigt mange ord kan man faktisk finde i ordbøger hvis bare man kigger i den rigtige, fx i en ordbog over fagsprog eller slang.
Hvis du er på jagt efter et bestemt ord og du ikke kan finde det her på sproget.dk eller på ordnet.dk, kan du måske hente hjælp i sproget.dk’s samling af link til elektroniske ordbøger.