Tegnsprog tales især af døve
Døve er personer der slet ikke kan høre, eller som har så nedsat en hørelse at de ikke kan høre talt sprog – heller ikke hvis de bruger et høreapparat. Tegnsprog kan naturligvis også læres af folk der ønsker at kommunikere med døve, fx hvis de er i familie med en døv.
Eksempel på tegnsprog
Oversættelse
af Jane Søvsø, Danske Døves Landsforbund
“Dansk tegnsprog er et fuldgyldigt sprog med egen grammatik. I tegnsprog bruges mimik, øjenbevægelser, håndformer, krop og bevægelse. Tegnsprog er således et visuelt sprog.
Dansk tegnsprog, og tegnsprog i det hele taget, er ikke internationalt. Tegnsprog er opstået mange forskellige steder i verden (hvor døve har kommunikeret med hinanden), og derfor eksisterer der mange forskellige tegnsprog rundt om på kloden. Når en dansk døv møder en døv fra et andet land, kan de med deres forskellige sprog ikke kommunikere flydende. De kan godt tale om almindelige dagligdags emner, men ikke føre en samtale på et abstrakt og avanceret niveau.
Dansk tegnsprog udvikler sig på samme måde som alle andre sprog. I Danmark danner vi nye tegn når der er brug for det, eller vi bruger lånetegn fra andre tegnsprog.”
Læs mere om tegnsprog
Bliv klogere på tegnsprog i vores tema: Dansk tegnsprog.
Et naturligt udviklet sprog
Tegnsprog er ikke opfundet af en bestemt person på et bestemt tidspunkt. Tegnsprog er derimod opstået blandt døve, især i familier hvor der har været døve i flere generationer, og på døveskoler.
Er tegnsprog internationalt?
Tegnsprog er ikke internationalt. Du kan læse mere om hvordan dansk tegnsprog adskiller sig fra andre tegnsprog, i vores tema om dansk tegnsprog: Hvordan adskiller dansk tegnsprog sig fra andre tegnsprog?
Tegnsprog får nye tegn ligesom talt sprog får nye ord
På samme måde som man på lydsprog (altså fx dansk eller japansk) kan opfinde nye ord eller låne ord fra andre sprog, kan man indføre nye tegn på tegnsprog. Det kan man fx gøre ved at opfinde helt nye tegn eller ved at låne tegn fra et andet tegnsprog.
Tegnsprog på skrift
Tegnsprog kan godt skrives ned, men skrevet tegnsprog er ikke noget døve børn lærer i skolen. Når man skriver tegnsprog ned, er det som regel for at forske i tegnsprogets struktur.
Når døve børn i Danmark lærer at skrive, lærer de derfor at skrive på et fremmedsprog – nemlig dansk.
Kilder
- Den Store Danske Encyklopædi (lex.dk), bd. 5, 1996. (Opslaget døvhed).
- Videoklippet med tegnsprog er optaget og oversat af Danske Døves Landsforbund.
Læs mere
- Læs mere på Danske Døves Landsforbunds hjemmeside.
- Læs mere på dansktegnsprog.dk.
- Slå ord op i Ordbog over Danske Tegnsprog.