Om ordet slang
Ordet slang er lånt fra engelsk. Ordet dukkede op i engelsk omkring 1750. Det blev oprindeligt brugt i betydningen ‘forbrydersprog’ og blev brugt af tidens britiske kriminelle der altså kaldte deres eget særlige sprog for slang. En af de første gange ordet forekommer på dansk er i 1848.
En slangdefinition
Slang er ‘en af de ting som alle kan genkende og ingen kan definere’. Sådan har lingvisten Paul Roberts sagt, og det havde han ret i. Det er meget svært at give en præcis og dækkende definition af hvad slang er.
I Politikens Slangordbog udpeger forfatterne 6 karakteristika der alle skal være til stede for at man kan sige at et udtryk er slang:
- Slang står i stedet for et normalsprogligt udtryk. Siger man fx 25 bobs i stedet for 25 kroner, erstatter man det normalsproglige udtryk kroner med slangudtrykket bobs.
- Der ligger en bestemt hensigt hos slangbrugeren bag brugen af slang. Når man bruger slang, fokuserer man ikke alene på indholdet af det der siges, men også på måden det siges på.
- Slang er udnyttelse af sproglig kreativitet. Når man fx siger toastmoster om en kvindelig toastmaster, spiller man på den lydlige lighed mellem master og moster og udnytter samtidig at moster henviser til en kvinde.
- Slang virker på tilhøreren. Slang påvirker tilhøreren på en eller anden måde – fx ved at tilhøreren begynder at grine eller bliver forarget.
- Brugen af slang bevirker at situationen “trækkes nedad”. Situationen kan fx blive mere uformel og afslappet når man bruger slang – eller måske opleves den ligefrem som plat eller pinlig af nogle af deltagerne i samtalen.
- Slang har en vis almen udbredelse. Det betyder at slangudtryk ikke er
- engangsudtryk (et udtryk nogen danner en enkelt gang)
- argot (bestemte fagområders “uofficielle fagsprog”)
- jargon (gruppesprog der kun bruges i fx en familie eller en skoleklasse).
Vanskeligheder ved slangdefinitionen
Det er svært, måske umuligt, at give en helt præcis definition af slang. Derfor kan det være svært at afgøre om de seks kriterier er opfyldt. Fx kan man støde på problemer i forbindelse med punkt 1.
Ifølge punkt 1 på listen står slang i stedet for et normalsprogligt udtryk. Men hvad er overhovedet et normalsprogligt udtryk? Nogle opfatter måske nederen som et helt almindeligt ord, altså normalsprog, mens andre opfatter det som udpræget slang.
Slang er generelt et område med meget variation. Et slangudtryk kan have mange forskellige former fra sted til sted og fra person til person.
Kilder
- Lars Andersson og Peter Trudgill: Bad Language, 1990.
- Søren Anker-Møller, Peter Stray Jørgensen og Trine Ravn: Politikens Slangordbog, 2001 (6. udgave).
- Kaj Bom: Slangordbogen. Dansk slang fra Ruder Konges tid til ca. 1950, 1971.
- Ordbog over det danske Sprog, bind 20, 1941. Ordbog over det danske Sprog er tilgængelig på www.ordnet.dk.