Findes der stadig dialekter?
På Center for Dialektforskning har man lavet en inddeling af danske dialekter. Men forskerne mener faktisk at det kan diskuteres om der overhovedet kan tales om dialekter længere. Hvor de traditionelle dialekter var knyttet til et mindre geografisk område og kunne afvige fra standarddansk på mange måder, da indeholder moderne dialekter ikke ret mange markant afvigende træk.
Dialektudtynding
De mange forskellige dialekter har ikke altid gode vilkår. Mediernes indflydelse og den stigende globalisering har øget udbredelsen af de store sprog, og der er derfor mange mindre sprog der er i overhængende fare for at blive udryddet.
I bogen Dansk Sproglære kan man læse at mange af de store sproglige forskelle mellem de danske områder er blevet mindre i løbet af de sidste generationer. Visse steder er de endda helt forsvundet, og hvor man før kunne pejle sig ind på en persons ophav ved at undersøge bestemte dialektale træk, så er det i dag blevet sværere fordi de mest lokale træk ikke længere er i brug. Dette fænomen kaldes dialektudtynding. Man har således i dag at gøre med en række udvandede udgaver af forskellige dialekter, og eftersom de ikke længere kan afgrænses så forholdsvis snævert som de traditionelle dialekter, kaldes de i dag også for regionalsprog.
Kilder
- Dansk Sproglære, Frans Gregersen, Anne Holmen m.fl., Dansklærerforeningen 1996.