Hvad er en dialekt?

Danske dialekter er forskellige varianter af det danske sprog.

Sproglig systematik

Sproglig forskellighed kan være systematisk. Nogle gange er forskellighederne systematiske på flere niveauer, og når de er det, taler man om dialekter. Fx kan der være systematiske forskelle i ordforråd, grammatiske former og udtale i forhold til standardsproget eller i forhold til en anden dialekt. Når sprogforskere skønner at der er systematik nok i forskellighederne, taler man om dialekt.

Forskellige dialekter i forskellige områder

Dialekt er betegnelsen for en talesprogsform som kan henføres til fx en særlig del eller et særligt område i landet, og det er altså en geografisk afgrænset sprogbrug. I Danmark taler hovedparten af befolkningen dansk, men det betyder ikke at dansk bare er dansk.

Mange dialekter

Det danske sprog rummer mange forskellige dialekter, og vi taler således både sydfynsk, bornholmsk, lollandsk og nordsjællandsk. De er varianter af det sprog, vi overordnet kender som dansk. To danskere kunne, især tidligere, endda have svært ved at forstå hinanden hvis de talte med forskellig dialekt. De forskellige dialekter tales af de mennesker som kommer fra de forskellige steder i landet.

Ordet dialekt

Slår man ordet dialekt op i Den Danske Ordbog, finder man følgende definition: “variant af et nationalsprog der tales på en bestemt egn”. Slår man op i Ordbog over det danske Sprog, vil man kunne læse at det er et “sprog ejendommeligt for beboerne af en enkelt del af et afgrænset sprogområde; især om det for en landsdels befolkning ejendommelige sprog”. Man tænker måske ofte på at dialekter hører til livet på landet, men generelt findes dialekter både på landet og i byerne.

Kort over dialektområder i Danmark fra dialekt.dk.

Afslører dialekter politisk overbevisning?

Det er sandsynligvis tilfældigt, men dialektkortet og kortet over fordelingen af borgmesterposter ligner hinanden. På Sprogmuseets hjemmeside kan du læse mere om sammenfaldet mellem dialekt og partifarve hos danske borgmestre.

Lyt og læs

Kilder