Indholdet på denne side er mere end 10 år gammel, hvorfor gældende retskrivning ikke nødvendigvis er overholdt.

Stavelseskannibalerne fra tv

En undersøgelse der er lavet blandt 8.213 danskere giver os nu svaret på om vi overhovedet har så svært ved at forstå skuespillere og journalisters mumlen i radio og tv, som nogle vil mene. For hvad sker der egentlig når nogen på tv glemmer en lyd eller stavelse?

Undersøgelsen er lavet af Jonas Nygaard Blom (Syddansk Universitet) og Michael Ejstrup (Danmarks Medie- og Journalisthøjskole). Den viser at vi ikke har problemer med at forstå meningen når der bliver snakket om hverdagsting, hvor ordene er nogle vi ofte hører. Derimod kan journalister og skuespillere med fordel udtale ord bogstavnært hvis det er ny information og nye navne eller ord vi ikke kender til i forvejen, dem har vi nemlig sværere ved at forstå hvis de kappes af eller reduceres.

En fejlkilde i undersøgelsen er at det ikke er undersøgt om vi kan forstå hvad der bliver sagt hvis det støjer i baggrunden. Denne mangel i undersøgelsen vil forskerne afhjælpe, og derfor kan man lige nu deltage i en ny undersøgelse der har udgangspunkt i baggrundsstøj. Det kan man gøre ved at følge linket nedenfor og svare på forståelsesspørgsmål i forhold til et antal lydklip.