Spørgsmål:
Hvad er egentlig forskellen mellem hvordan og hvorledes? Både mht. betydning og oprindelse.
P. Hegelund, Viborg
Svar:
Hvordan og hvorledes betyder det samme.
Endelsen -dan er tysk og importeret fra nedertysk i middelalderen. Det er egentlig et participium som svarer til højtysk getan, altså af verbet tun.
Ordene hvordan, sådan, lige(så)dan blev bragt som adjektiver (tillægsord) i gammeldansk (hvordan måde det skal gøres), mens ordene på -ledes var adverbier (biord), som de er det den dag i dag: hvorledes, således, ligeledes; dog kan anderledes nu bruges adjektivisk: en anderledes sommerferie.
Endelsen -ledes er rent nordisk, og kommer af oldnordisk leið, som betyder ‘vej’ eller ‘måde’ (tænk på engelsk way).
I adskillige hundrede år har ordene på -dan kunnet bruges adverbielt, men de får for tiden alvorlig konkurrence af ordene på -ledes, som i lang tid har haft et vist præg af skriftsprog. At nordiske ord og ordmønstre kan trænges tilbage af tyske, er der talrige eksempler på i sproghistorien: vorde bliver til blive, brat bliver til stejl, lød bliver til farve osv.
Men hvis først ordene på -ledes er blevet skriftsprog, så er det netop sandsynligt at politikere, administratorer, store erhvervsfolk og andre med god grund til selvhøjtidelighed vil begynde at finde behag i dem. Ligesom de hellere siger efterfølgende end senere, hellere samtlige end alle, og ikke kunne drømme om at sige eller skrive i år når man nu har det gode i indeværende år.
Så det skal nok være forklaringen på at det gode gamle nordiske ord på -ledes er ved at få et comeback!
Erik Hansen, Mål & Mæle 19:4, 12/1996