Spørgsmål:
Det generer mig meget, at jeg ofte ser udtrykket “at spise” brugt i forbindelse med medicin. Jeg mener, at man spiser mad, men tager medicin.
Anne Marie Køllgaard, København K
Svar:
Der er ingen tvivl om, at det konventionelle udsagnsord er tage eller få. ‘Patienten fik flere slags medicin’. ‘Olsens mor havde taget blodtryksnedsættende medicin, så længe hun kunne huske’. Det er muligt, at der er et skred, så man nu også kan spise medicin. Jeg er ikke sikker. Men hvis det er tilfældet, kan det have flere årsager.
For det første kan moderne medicin stadig oftere indtages på en spiselignende måde. Tabletter kan tygges, snarere end blot sluges i hel form; og meget flydende medicin kan blandes i maden, snarere end nedsvælges fra ske med fingrene for næsen.
For det andet er der en tendens til, at medicin har tabt klinisk højde og er blevet noget mere dagligdags og naturligt i den almene bevidsthed. ‘Hun spiser mange gulerødder for at få A-vitaminer’, ‘han spiser et urteekstrakt mod forkølelse’, ‘de unge spiste flere og flere piller’, ‘vi spiser mere og mere medicin’.
For det tredje har sammenstillingen af spise og medicin en vis knaldeffekt. Medicin indtager man normalt i små doser – i sammenligning med rigtig føde, som man spiser. Og medicin er normalt ikke sund kost, sådan som anden føde er eller burde være. Så hvis man ligefrem spiser medicin, så må man indtage en voldsom mængde af noget, der er meget tvivlsomt som kost betragtet. En avisoverskrift af typen danskerne spiser medicin som aldrig før vil således kunne give netop det øje-gib, der skal til for at sælge nogle flere aviser.
Carsten Elbro, Mål & Mæle 17:4, 12/1994