Spørgsmål:
Jeg har et spørgsmål til ordet vaccine. Jeg mener at der tidligere i Den Danske Ordbog har fremgået en beskrivelse om at det var noget som “beskyttede mod sygdom”. Kan det passe at ordbogens definition af ordet er blevet ændret? Hvornår er det sket og hvorfor? Og hvordan kan jeg se den historiske ændring af betydningen af ord?
Svar:
Definitionen af ordet vaccine er ikke blevet ændret i Den Danske Ordbog. Artiklen i onlineudgaven er identisk med den tilsvarende artikel i ordbogens trykte udgave (bind 6 fra 2005), og definitionen lyder som følger:
- svækket smitstof der i en lille dosis indføres i kroppen, hvorved denne udvikler antistoffer mod den pågældende farlige sygdom
Det er måske lidt kringlet udtrykt, men idéen med at der udvikles antistoffer, er netop at man således beskyttes mod sygdommen. Formuleringen i DDO ligger på linje med hvad der findes i andre ordbøger og opslagsværker, fx
- Den Danske Netordbog: svækkede eller dræbte smitstoffer, der indsprøjtes i kroppen til forebyggelse af stærkere sygdomsanfald.
- Nudansk Ordbog: svækkede el. dræbte bakterier el. virus der føres ind i kroppen, fx ved indsprøjtning, for at fremprovokere modstandskraft mod den sygdom de ville have fremkaldt.
- Den Store Danske: Vacciner er lægemidler der indgives med det formål at fremkalde beskyttende immunitet mod en sygdom.
Det Danske Sprog- og Litteraturselskab har digitaliseret flere ældre ordbøger, og i dem kan du se hvordan man tidligere beskrev ord som vaccination og vaccinere. Der lægges større vægt på de første vacciner, nemlig dem mod kopper:
- Ordbog over det danske Sprog (under vaccinere): dels: indpode kokoppevaccine (paa); ogs. i al alm.: indpode en ell. anden vaccine mod en sygdom; dels: om vaccine: frembringe beskyttelse, immunitet ved indpodning.
- Meyers Fremmedordbog (under vaccination): Indpodning med Vaccine, Kokoppeindpodning som Middel mod Kopper (først foretagen 1796 af Englænderen Edv. Jenner); ogs. om lignende Indpodninger mod andre Sygdomme
Jeg håber svaret kan bringe dig videre.
Henrik Lorentzen, august 2022
Teksten stammer fra et udpluk af de mange mails som redaktionen bag Det Danske Sprog- og Litteraturselskabs Den Danske Ordbog modtager.
Hvis du har sproglige spørgsmål eller kommentarer til Den Danske Ordbog, er du velkommen til at kontakte redaktionen, der forsøger at besvare henvendelser i det omfang tiden tillader det.