Tredjepersonsfortæller – hvordan staves det?

Indholdet på denne side er mere end 12 år gammel, hvorfor gældende retskrivning ikke nødvendigvis er overholdt.

Spørgsmål:

Hvad er den korrekte stavemåde for en fortæller i tredje person?

Svar:

Dit spørgsmål rummer i virkeligheden flere spørgsmål, så lad os se på dem ét ad gangen:

Der er ikke håndfaste regler for om fugeelementet skal være -s eller ingenting. Min egen sprogfornemmelse siger -s, og den har støtte i sprogbrugen når jeg søger på nettet: Der er omkring 10 gange flere forekomster med -s end med ingenting.

Så er der spørgsmålet om det bør skrives i ét, to eller tre ord. Her er hovedreglen at skrivemåden er afhængig af udtalen (retskrivningsreglernes § 18 og § 19 (4)): Hvis det sammensatte ord har ét hovedtryk, skrives det i ét ord (fx femkronersfrimærke), men har det samme tryk på begge led, skrives det i to ord (fx femkroners frimærke). De to eksempler har altså forskellig udtale og skrives derfor forskelligt. I dit eksempel synes jeg det er svært at have andet end ét hovedtryk på første stavelse, og efter reglen bør ordet derfor skrives i ét ord uden mellemrum. Dit sidste forslag er derfor helt i orden: tredjepersonsfortæller.

Endelig er der spørgsmålet om tal over for bogstaver. Det er selvfølgelig også i orden at skrive ordet med tal i stedet for bogstaver, og så gælder der andre regler. Retskrivningsreglernes § 57 (4) siger at man skal bruge bindestreg i sammensætninger med taltegn og symboler (fx 2.-grads-ligning). Så hvis du vil skrive ordet med taltegn, skal det altså være “3.-persons-fortæller”.

Lars Trap-Jensen

NB!

Reglerne for bindestreger er ændret med 4. udgave af Retskrivningsordbogen (2012). Her er reglen om at sætte bindestreg i sammensætninger og afledninger hvor det ene led i forvejen indeholder en bindestreg, fjernet. Derfor skal der efter de gældende regler skrives 2.-gradsligning og altså også 3.-personsfortæller.

Teksten stammer fra et udpluk af de mange mails som redaktionen bag Det Danske Sprog- og Litteraturselskabs Den Danske Ordbog modtager.

Hvis du har sproglige spørgsmål eller kommentarer til Den Danske Ordbog, er du velkommen til at kontakte redaktionen, der forsøger at besvare henvendelser i det omfang tiden tillader det.