Spejlglat

Indholdet på denne side er mere end 6 år gammel, hvorfor gældende retskrivning ikke nødvendigvis er overholdt.

Spørgsmål:

Jeg har et spørgsmål til ordet spejlglat i Den Danske Ordbog. Er dette ikke blot tale om dårlig sprogbrug opstået i 80’erne, og hvor forfatteren har forvirret begreberne isslag/isglat og spejlblank? Spejle er ikke særlig glatte – deres overflade består af glas og giver masser af friktion.

Svar:

Nej, ordet er nu væsentlig ældre end det. Det kan bl.a. slås op I Ordbog over det danske Sprog, hvor man kan se ordet brugt i citater af H.C. Andersen og Adam Oehlenschläger. Også Drachmann og Blicher har brugt det i deres tekster, så det må siges at være ganske veletableret i dansk siden 1800-tallet. Om billedet så er velvalgt eller ikke, er måske en smagssag. Jeg ser for mig en overflade på en sø der er frosset til is om vinteren, og den er vel både meget glat og så blank at man kan spejle sig i den. 

Lars Trap-Jensen, november 2018

Teksten stammer fra et udpluk af de mange mails som redaktionen bag Det Danske Sprog- og Litteraturselskabs Den Danske Ordbog modtager.

Hvis du har sproglige spørgsmål eller kommentarer til Den Danske Ordbog, er du velkommen til at kontakte redaktionen, der forsøger at besvare henvendelser i det omfang tiden tillader det.