Slem, slemmere, slemmest

Indholdet på denne side er mere end 9 år gammel, hvorfor gældende retskrivning ikke nødvendigvis er overholdt.

Spørgsmål:

Til min store ærgrelse (for ikke at sige gru!) ser jeg at Den Danske Ordbog opererer med følgende bøjning af adjektivet slem: slem, slemmere, slemmest.

Jeg har ellers for nylig uden den mindste tøven fortalt en af mine veninder at det sandelig hedder slem, værre og værst.

Kan I give mig begrundelsen for dette?

Svar:

Forklaringen er den at gradbøjningsformerne slemmere og slemmest er forholdsvis udbredte i sproget og i øvrigt altid har været der. Dog kan jeg godt forstå din indsigelse; jeg har også altid selv lært at det var bedre at bruge værre og værst, og jeg føler lidt mig bedre oplyst af beskrivelsen i Ordbog over det danske Sprog (ODS): “som komp. og superl. bruges alm. værre, værst (s. d.), dog ogs. … –mere,   -mest“. Den Danske Ordbogs mere generelle henvisning til værre, værst er nok lidt for uformidlet.

Jeg har derfor ændret lidt i Den Danske Ordbogs beskrivelse så den svarer til det der står i ODS. Bemærk i øvrigt hvis du læser eksemplerne i ODS at gode og sikre sprogbrugere som Holberg og Oehlenschläger ikke var bange for at bruge slemmere og slemmest, så så slemt er det altså heller ikke.

 Lars Trap-Jensen, februar 2016

Teksten stammer fra et udpluk af de mange mails som redaktionen bag Det Danske Sprog- og Litteraturselskabs Den Danske Ordbog modtager.

Hvis du har sproglige spørgsmål eller kommentarer til Den Danske Ordbog, er du velkommen til at kontakte redaktionen, der forsøger at besvare henvendelser i det omfang tiden tillader det.