Spørgsmål:
I forhold til Den Danske Ordbogs definition af “at ryge“: Definitionen er lige pludselig ændret til følgende: ‘afgive eller udsende røg eller damp’.
Hvordan er I kommet frem til det rationale? At en gryde med kartofler der står og koger, lige pludselig er begyndt at “ryge”. Det kan den kun hvis vandet er fordampet, og kartoflerne er ved at brænde på – dvs. kartoflerne udsættes for afbrænding og deraf følgende røgudvikling.
At ryge og dampe er to vidt forskellige processer. Røg udvikles ved forbrænding – damp udvikles ved fordampning. Og skal DFD – De Forenede Danske Dampvaskerier – lige pludselig skifte navn til De Forenede Danske Rygevaskerier?
Vil I venligst ændre definitionen på “at ryge” – for “der går ikke røg af en brand uden der er ild i den”.
Den ændrede definition på “at ryge” så det sidestilles med at dampe, stigmatiserer ca. 300.000 danskere som er holdt med at ryge ved at skifte til damp (e-cigaretter) – og man ryger ikke en e-cigaret – man damper på en e-cigaret. For der sker ikke forbrænding af fast materiale, da produktet ikke indeholder et nanogram tobak, men derimod en væske der fordampes. Forbrænding sker ved meget høje temperaturer, hvor fordampning sker ved lave temperaturer.
Og hvis I slår ordet “damp” op i jeres egen ordbog, så nævnes røg eller at ryge ikke i forbindelse med damp/fordampning.
Svar:
Når der står som der gør, er det nok fordi man ofte ikke kan vide hvad det er der kommer op af fx en rygende skorsten. Man ser blot en synlig luftmasse komme op af den, men ved ikke nødvendigvis hvad kilden er. Et eksempel der viser det, er følgende:
“Nu kan en skorsten jo i princippet ryge af to ting, enten røg eller vanddamp, så er du sikker på det er egentlig røg?” (hentet her).
Det er næppe nogen ny eller ændret definition. I den historiske Ordbog over det Danske Sprog er brugen eksempelvis udskilt som en særlig underbetydning af “ryge” (bet. 2.1): om (ting, der indeholder) vædske (af relativt høj temperatur) ell. flygtigt stof: afgive, udsende synlige (vand)dampe; dampe (stærkt); fordampe (hurtigt, stærkt).
I ordbogens tekstsamling finder jeg udover den rygende skorsten også eksempler på rygende kaffe, rygende suppe, rygende hestepærer, en rygende kop te, et rygende damplokomotiv, rygende væsker og rygende gullasch. Det er for mig at se tegn på at det er en ret etableret brug af ryge.
Derimod kan man ikke slutte omvendt at dampe så kan bruges om at udsende røg fra noget der brænder. Det ser jeg ikke eksempler på.
Lars Trap-Jensen, juli 2021
Teksten stammer fra et udpluk af de mange mails som redaktionen bag Det Danske Sprog- og Litteraturselskabs Den Danske Ordbog modtager.
Hvis du har sproglige spørgsmål eller kommentarer til Den Danske Ordbog, er du velkommen til at kontakte redaktionen, der forsøger at besvare henvendelser i det omfang tiden tillader det.