Ophæve/ophøje til lov

Indholdet på denne side er mere end 3 år gammel, hvorfor gældende retskrivning ikke nødvendigvis er overholdt.

Spørgsmål:

I forbindelse med afslutningen på sygeplejerskekonflikten (i 2021) har jeg nu flere gange i Berlingske (også i lederen) set udtrykket ”ophæve til lov” hvilket støder mit sprogøre. Har udtrykket “ophøje til lov” mistet sin betydning, eller kan man bruge begge udtryk i samme betydning? 

Svar:

Tak for dit spørgsmål. Jeg har nu kigget lidt nærmere på de to udtryk, og frekvensmæssigt ligger “ophøje til lov” langt foran “ophæve til lov”. For hver “ophæve” er der cirka tre forekomster af “ophøje”, så det mest udbredte er fortsat “ophøje til lov”. I Den Danske Ordbog nævner vi dog noget der nærmer sig denne betydning under “ophæve” (‘give en højere status’), men som nr. 2 efter den mere udbredte ‘sætte ud af kraft’ (sjovt nok også om en lov). Her nævnes også “ophøje” som synonym, mens det omvendte ikke er tilfældet. 

Alt i alt er der nok en grund til at dit sprogøre stødes, men det er muligt at “ophæve” er på vej frem om love o.l., og en dag vil man måske ikke længere finde det påfaldende. 

Henrik Lorentzen, august 2021

Teksten stammer fra et udpluk af de mange mails som redaktionen bag Det Danske Sprog- og Litteraturselskabs Den Danske Ordbog modtager.

Hvis du har sproglige spørgsmål eller kommentarer til Den Danske Ordbog, er du velkommen til at kontakte redaktionen, der forsøger at besvare henvendelser i det omfang tiden tillader det.