Om citaterne i Den Danske Ordbog

Spørgsmål:

På Den Danske Ordbog kan jeg se at betydning/forklaringsbokse [= citater (red.)] til ordene terrororganisationterrorgruppe og terrorisme omhandler Palæstina på den ene eller anden måde. Der er tusindvis af eksempler I kan bruge, men I vælger at bruge Palæstina i alle tre meget alvorlige og vigtige ord. Vil I være venlige at overveje andre eksempler? Jeg kan sagtens hjælpe jer hvis I ikke kan finde på nogen. Ved en hurtig googlesøgning på de værste terrorangreb i historien finder man en tv2-artikel. INGEN af de ti værste terrorangreb er vurderet til at være en palæstinensisk terrorgruppe, en terrorgruppe i Palæstina eller terrorisme der på nogen måde har med Palæstina at gøre.

Palæstina er meget mere end bare terror, og det virker som om I insisterer på at give læseren et indtryk af at Palæstina og palæstinensere altid skal forbindes med terror når I anvender dem som eksempler så mange gange. Det er krænkende, og det viser hvor snæversynet I ser på terror. 

Jeg håber I kan se min pointe og vælger at finde en bedre og mere retvisende forklaring på ordene. 

Jeg bruger jeres digitale ordbog flittigt, og derfor betyder det meget for mig hvor godt I forklarer ord generelt. 

Tak for jeres tid. 

Svar:

Vi er meget optaget af ikke at fremstille verden mere skæv end den er. Når vi finder citater til at illustrere ordene i ordbogen, er vi afhængige af hvordan medier og andre tekster skriver om verden. Når det gælder ord for terrorisme, er det desværre sådan at meget af det der skrives om, kommer fra et bestemt hjørne af verden, og her dominerer Mellemøsten, hvad enten vi bryder os om det eller ikke. Men vi anstrenger os for at finde et balanceret udsnit af citater.

Jeg har foretaget en hurtig optælling af ord med terror-. Dem er der i alt 30 af i Den Danske Ordbog. I de citater der er anvendt, omtales Palæstina 3 gange, nemlig i de 3 artikler du omtaler. I de øvrige artikler nævnes Cuba, USA, Irak, Libanon, Nigeria, Kurdistan, Bali, Norge, Belgien, Israel, Frankrig, Indonesien, Baskerlandet og Sydafrika, nogle af disse i flere citater. Så jeg synes ikke udvalget er helt så skævt som du giver indtryk af. 

Men vi kan altid blive bedre, og dit synspunkt vil indgå når vi tager stilling til hvilke artikler der trænger til at blive revideret.

Jeg håber du fortsat vil have glæde af at bruge ordbogen. 

Lars Trap-Jensen, maj 2022

Teksten stammer fra et udpluk af de mange mails som redaktionen bag Det Danske Sprog- og Litteraturselskabs Den Danske Ordbog modtager.

Hvis du har sproglige spørgsmål eller kommentarer til Den Danske Ordbog, er du velkommen til at kontakte redaktionen, der forsøger at besvare henvendelser i det omfang tiden tillader det.