Spørgsmål:
Jeg er forvirret omkring den korrekte form af okay/OK/o.k./ok. Burde I ikke angive at ok er en uofficiel form?
Svar:
Mange tak for din mail. Man kan måske sige at vi ikke er helt klare i mælet, men formen ok (som variant af o.k. og OK) er egentlig ikke uofficiel da Retskrivningsordbogen (RO) ikke normerer udråbsord og lydord, jf. denne passus fra retskrivningsreglernes § 62:
“Retskrivningsordbogen indeholder kun enkelte udråbsord og lydord i deres mest brugte staveformer, fx
av, ha, ih, å el. åh, bang, bum, miav el. mjav, vov.
Men i øvrigt ligger stavningen af sådanne ord principielt udenfor Retskrivningsordbogens område, og man kan således både variere de staveformer der er nævnt i ordbogen (fx auuuv, iiih, bannng, miauuw), og bruge udråbs- og lydord som slet ikke er med i ordbogen (fx hir-hir, vrouuuummm, boiiiinnnng, ssh, schyy)”.
Det sidste eksempel er en af mine personlige favoritter da RO p.t. kun medtager tys, der velsagtens kan kaldes udråbsord, mens ssh/schyy snarere er lydord. Ved ok (= okay) bruger vi formuleringen “også i formen”, hvilket skulle signalere at der ikke er tale om en dobbeltform (eller tripelform) i RO’s forstand ligesom ved pennalhus/penalhus. Tilsvarende skriver vi ved formen sortbær (= sortebær) da RO ikke udtaler sig om dette ord.
Jeg håber dette kaster lys over sagen. Okay?
Henrik Lorentzen
Teksten stammer fra et udpluk af de mange mails som redaktionen bag Det Danske Sprog- og Litteraturselskabs Den Danske Ordbog modtager.
Hvis du har sproglige spørgsmål eller kommentarer til Den Danske Ordbog, er du velkommen til at kontakte redaktionen, der forsøger at besvare henvendelser i det omfang tiden tillader det.