Mærke noget på sit vand

Indholdet på denne side er mere end 3 år gammel, hvorfor gældende retskrivning ikke nødvendigvis er overholdt.

Spørgsmål:

Under opslagsordet anse finder man under rubrikken “Ord i nærheden” udtrykket kunne mærke noget på sit vand. Hvad mener man med dette? Udtrykket forekommer hverken i DDO eller på sproget.dk og er nok også ganske ukendt for alle danskfødte.

Svar:

Det er heller ikke et udtryk jeg selv er så fortrolig med. Men det findes dog og bruges en del. En søgning på Google viser at det fx bruges af forfattere som Suzanne Brøgger, Ib Michael og Jette A. Kaarsbøl, altså sprogbrugere som må kaldes gode og sikre. I Den Danske Ordbogs korpus er der 5 eksempler på udtrykket, hvilket vil sige at det ikke kan regnes for en stor fejl hvad enten det tages med eller ikke.

Det er formentlig et udtryk af nyere dato; det tidligste eksempel jeg har fundet, er fra 1990: “Den jyske industrikæmpe og kludekræmmer, Mads Eg Damgaard frygter for fremtiden. Han kan mærke det på sit vand, den gamle, snu og lidt finurlige kludekræmmer fra Hammerum Herred” (Ekstra Bladet 1-12-1990). Det er heller ikke beskrevet i nogen ordbøger jeg har fundet, dog med undtagelse af Allan Røder: Danske Talemåder, som har registreret det i variantformen kunne lugte noget på sit vand ‘kunne regne noget ud’ og med angivelserne “Stilleje: daglig tale” og “Oprindelse: 20. årh.” Varianten viser også at det nok er vand i betydningen ‘urin’ der ligger til grund.

En enkelt kilde angiver at Kirsten Rolffes’ figur fru Drusse i Lars von Triers Riget skulle sige om et forestående folketingsvalg: “Jeg kan mærke på mit vand, at regeringen får fire år mere”. Det kan måske have medvirket til at gøre udtrykket kendt. 

Lars Trap-Jensen, marts 2022

NB! Vi har sidenhen lokaliseret en brug af udtrykket fra 1942: “En Akademiker sagde, naar han havde et stort Spil (ren Nolo f. Eks.): “Jeg kan mærke paa mit Vand, at jeg skal melde”.” (Danske Studier 1942)

Teksten stammer fra et udpluk af de mange mails som redaktionen bag Det Danske Sprog- og Litteraturselskabs Den Danske Ordbog modtager.

Hvis du har sproglige spørgsmål eller kommentarer til Den Danske Ordbog, er du velkommen til at kontakte redaktionen, der forsøger at besvare henvendelser i det omfang tiden tillader det.