Ligninger og lignelser

Spørgsmål:

Er der mon en sammenhæng mellem ordene ligning og lignelse? Kommer ordene fra det samme? 

I en ligning sættes to udtryk lig med hinanden og ligningen løses.

I en lignelse sættes en hverdagshistorie lig med noget mere komplekst i et forsøg på at forklare.

Er det bare tilfældigt at de to ord ligger så tæt op ad hinanden? 

Svar:

Nej, det er bestemt ikke tilfældigt. Der er en sammenhæng mellem lignelse og ligning. Begge ord er dannet med udgangspunkt i det samme ord, nemlig verbet at ligne, bare med forskellige afledningsendelser. Både –ning og –else kan bruges til at danne substantiver af verber; man kalder den type dannelser for afledninger. I nogle tilfælde kan de to afledninger bruges i flæng uden at det medfører en ændring i betydning: ‘Det at afskrække’ kan hedde både afskrækning og afskrækkelse, og navngivning og navngivelse betyder begge ‘det at give nogen et navn’. 

I andre tilfælde er udviklingen gået sådan at afledningerne resulterer i forskellige betydninger der ikke sammenblandes: Skrivning betyder ‘det at skrive’, mens en skrivelse er resultatet af skrivningen, dvs. den skrevne meddelelse. Vækning foretager man hvis nogen skal holde op med at sove, mens vækkelse drejer sig om religiøs eller politisk bevidstgørelse. Og sådan er det også gået med lignelse og ligning. Begge er måder at lave substantiver af verbet, men udviklingen har gjort at de har fået forskellige betydninger der ikke forveksles. Men oprindelig er de altså dannet til ligne

Lars Trap-Jensen, marts 2023

Teksten stammer fra et udpluk af de mange mails som redaktionen bag Det Danske Sprog- og Litteraturselskabs Den Danske Ordbog modtager.

Hvis du har sproglige spørgsmål eller kommentarer til Den Danske Ordbog, er du velkommen til at kontakte redaktionen, der forsøger at besvare henvendelser i det omfang tiden tillader det.