Kraniosakral terapi – ét eller to ord?

Spørgsmål:

Jeg kan se I har optaget kraniosakral terapi i Den Danske Ordbog. Er det ikke en fejl at opdele det i to ord? Skal sammensatte ord ikke staves i ét ord på dansk? 

Svar:

Nej, der er ikke tale om en stavefejl. Det ord vi har optaget i Den Danske Ordbog, er adjektivet kraniosakral. Ligesom alle andre adjektiver kan dette ord bruges sammen med et substantiv og indgå i faste udtryk. Kraniosakral terapi er derfor et eksempel på sådan et udtryk, helt på samme måde som man kan finde udtrykkene bengalsk belysningforloren skildpadde og passiv rygning under adjektiverne bengalskforloren og passiv. Der er altså ikke tale om en sammensætning, men om et fast udtryk bestående af adjektiv + substantiv. På samme måde er ordet og udtrykket behandlet i Retskrivningsordbogen.

Bortset fra det har du naturligvis ret i at sammensatte ord skal skrives i ét ord. Men man må skelne mellem sammensætninger og forbindelser af adjektiv + substantiv (eller adverbium + adjektiv). Der findes nogle få eksempler hvor både sær- og sammenskrivning er muligt, afhængigt at udtalen: vandret liggende eller vandretliggendefælles økonomi eller fællesøkonomi (se retskrivningsreglernes § 18.3), men det hører til sjældenhederne. Hvis man skulle skrive i ét ord: kraniosakralterapi, ville det forudsætte at man udtalte ordet med ét hovedtryk. Og det er ikke nogen udbredt udtale, har både vi og Dansk Sprognævn vurderet.

 Lars Trap-Jensen

Teksten stammer fra et udpluk af de mange mails som redaktionen bag Det Danske Sprog- og Litteraturselskabs Den Danske Ordbog modtager.

Hvis du har sproglige spørgsmål eller kommentarer til Den Danske Ordbog, er du velkommen til at kontakte redaktionen, der forsøger at besvare henvendelser i det omfang tiden tillader det.