Spørgsmål:
Hvorfor definerer Den Danske Ordbog visse hunderacer som ”kamphunde” og ”muskelhunde”? Der er ud over enhver tvivl intet videnskabeligt, statistisk, erfaringsmæssigt eller dokumentarisk grundlag for at kategorisere de nævnte racer som muskelhunde eller kamphunde.
Svar:
Tak for din henvendelse. Vi er helt klar over at vi er inde på et følsomt område, og jeg er også på det rene med at ejere af de nævnte hundetyper kan have svært ved at acceptere at andre kalder dem for kamphunde eller muskelhunde. Det enkelte eksemplar kan jo være verdens sødeste hund.
Som jeg læser din henvendelse, er det nærmest som om du benægter at ordet kamphund findes. Det har ingen berettigelse eftersom det ikke kan påvises at der er racer som er mere aggressive end andre. Men vi der laver ordbøger, beskriver ordene i sproget, og jeg mener det er hævet over enhver tvivl at ordet kamphund findes og bruges. Spørgsmålet er hvordan det bruges, altså hvad folk mener når de taler om en kamphund. Det er deri vores opgave som ordbogsredaktører består. Og her må jeg fastholde at sprogbrugen er sådan at kamphund refererer til en ‘stærk, aggressiv hund af en race der er udviklet til brug i arrangerede hundekampe’.
Det er ikke de biologiske facts i sig selv, men danskernes brug af ordet der afgør hvordan vi beskriver betydningen. Tillægsoplysningen, altså hvilke racer det drejer sig om, stammer fra den debat der førte til lovgivningen på området, lov nr. 717 af 25. juni 2010. Heri opregnes i § 1.a de i alt 13 hunderacer der er omfattet af loven, og det er den oplysning vi et vist omfang har villet videregive fordi vi skønner at en del mennesker netop er interesserede i at vide hvilke hunde det drejer sig om. Vi skriver med overlæg at betegnelsen kamphund “bruges om hunde af racerne ..”. Det gør vi som en neutral beskrivelse af hvordan sprogbrugen er.
Problemet er lidt det samme som det der knytter sig til politisk korrekthed. Det er jo ikke ualmindeligt at folk kalder hinanden for sindssyge selvom de ikke har en klinisk diagnose på en psykisk sygdom. Det er den måde ordene bliver brugt på, vi beskriver i ordbogen.
Lars Trap-Jensen
PS! Jeg har nu erstattet bull terrier med amerikansk bulldog i ordbogsartiklen. Det skyldes at artiklen er ældre end lovbestemmelsen. Som sagt er den redigeret mens debatten stadig stod på. Ændringen slår igennem ved næste opdatering.
Læs de reviderede artikler kamphund, muskelhund i Den Danske Ordbog.
Teksten stammer fra et udpluk af de mange mails som redaktionen bag Det Danske Sprog- og Litteraturselskabs Den Danske Ordbog modtager.
Hvis du har sproglige spørgsmål eller kommentarer til Den Danske Ordbog, er du velkommen til at kontakte redaktionen, der forsøger at besvare henvendelser i det omfang tiden tillader det.