Spørgsmål:
Det irriterer mig at der er flere og flere eksempler på, at der i aviser m.m. står at “man døde af et hjerteslag”. Hvordan kan man dø af et hjerteslag? Man dør vel først hvis hjertet holder op med at slå?
Svar:
Jeg kan forstå din umiddelbare irritation, men sagen er den at hjerteslag må siges at have to betydninger:
1. hjertets pulsslag
2. hjertestop
Betydning 2 har man eksempler på fra omkring 1900, fx fra Peter Panums Illustreret Lægebog (2. udgave fra 1904) og fra Karl Larsens roman Seksten Aar (1903), så det er ikke nogen nyhed. Betydningen ‘hjertestop’ hænger sammen med en udvidet betydning af ordet slag, som i ODS beskrives som ‘hændelse, der rammer, træffer en (ofte i forbindelsen (som) ramt af et slag)’, og den dækker både eksempler som “det var et hårdt slag at hans mor døde” og et slag lig med dels et slagtilfælde, et apoplektisk tilfælde, dels et hjertestop. Ordet hjertestop, som vel i dag er den mest udbredte og mest kliniske betegnelse, er nyere og først registreret i 1957.
Så det er altså fortsat korrekt at tale om at dø af et hjerteslag, men mere entydigt er hjertestop eller hjerteanfald.
Henrik Lorentzen
Teksten stammer fra et udpluk af de mange mails som redaktionen bag Det Danske Sprog- og Litteraturselskabs Den Danske Ordbog modtager.
Hvis du har sproglige spørgsmål eller kommentarer til Den Danske Ordbog, er du velkommen til at kontakte redaktionen, der forsøger at besvare henvendelser i det omfang tiden tillader det.