Spørgsmål:
Hedder det “er begyndt” eller “har begyndt”?
Svar:
Mange tak for dit spørgsmål. Det er et svært område du er inde på, og sprogbrugen ser også til at være i en udvikling hvor flere af de “sikre” tilfælde ikke er så sikre mere. Netop “har begyndt” er jeg også begyndt (!) at lægge mærke til i forbindelser hvor “er begyndt” synes at være den klassiske norm.
Oplysningen om valg af hjælpeverbum (“være” eller “have”) gives i Den Danske Ordbog normalt kun der hvor “være” kan komme på tale. Det vil sige at “have” er en slags defaultvalg. Hvis vi ser specifikt på verbet “begynde”, står der ved langt de fleste betydninger at hjælpeverbet er “være”, for eksempel betydning 2 ‘gå i gang med en handling eller aktivitet’, som vel passer på dit eksempel. Her anbefaler vi altså det traditionelt rigtige hjælpeverbum “være” og tager ikke højde for muligheden “have”.
“Have” bruges når verber tager objekt (genstandsled):
Jeg har taget en kop kaffe (“en kop kaffe” er objekt)
overfor
Jeg er taget til Svendborg (uden objekt),
“Begynde” kan også tage objekt, men kun i visse anvendelser, fx betydning 2.c ‘indlede noget der udstrækker sig i tid’:
Jeg har begyndt et nyt liv (“et nyt liv” er objekt)
Vi har begyndt dagen med en sang (“dagen” er objekt)
Jeg håber det kaster lidt lys over sagen.
Henrik Lorentzen
Teksten stammer fra et udpluk af de mange mails som redaktionen bag Det Danske Sprog- og Litteraturselskabs Den Danske Ordbog modtager.
Hvis du har sproglige spørgsmål eller kommentarer til Den Danske Ordbog, er du velkommen til at kontakte redaktionen, der forsøger at besvare henvendelser i det omfang tiden tillader det.