Grønlangkål

Indholdet på denne side er mere end 15 år gammel, hvorfor gældende retskrivning ikke nødvendigvis er overholdt.

Spørgsmål: 

Hvorfor hedder det “grønlangkål”? Hvad gør kålen lang?

Svar:

Det er da et udmærket spørgsmål og slet ikke så nemt at svare på som man skulle tro. Der er faktisk ikke nogen af de ordbøger jeg kender, der direkte forklarer hvorfor ordet hedder langkål. Men jeg tør nu alligevel godt give et bud på sammenhængen.

Det har næppe noget at gøre med om kålen stuves. Grønlangkål anses for at være en typisk egnsret mindst to steder i Danmark: i Sønderjylland og i Vendsyssel. Men retten tilberedes forskelligt i de to landsdele. Det er kun den sønderjyske variant der stuves, mens nordjyderne tillaver den med fløde uden opbagning og kan finde på at servere den med kanel og sukker. Alligevel hedder retten også grønlangkål i Vendsyssel.

Jeg tror snarere det er fordi kålbladene oprindelig skulle skæres i lange strimler til langkål, i modsætning til kortkål, som finthakkes eller kommes i kødhakkemaskinen. Ordet langkål ser også ud til at være ældre end grønlangkål, så i ældre tid har man måske også lavet retten med andre kålsorter end grønkål. Det at der findes et ord som kortkål, styrker forklaringen med de lange strimler.

Når jeg ikke er helt sikker på den forklaring, er det fordi traditionen med de lange strimler ikke længere er vigtig, og flere – også ældre – opslagsværker anfører at kålen finthakkes til grønlangkål. Fx Salmonsens konversationsleksikon (1915-1930): “Grønlangkaal er tillavet af Grønkaal, der efter at være kogt er hakket fint og derpaa stuvet”.

I Ordbog over det danske Sprog hedder det under opslagsordet Langkaal (fra bind 12, 1931): “ret af stuvet, ikke hakket (Feilb.), storskaaren (VSO.) ell. (nu næsten kun) finthakket grønkaal”.

Bemærk at det er den ældste ordbog, VSO (Videnskabernes Selskabs Ordbog, bindet her fra 1820), som skriver at kålen er storskåren. Og i Norsk Ordbok lyder forklaringen på langkål: “rett av kål som er skoren opp i lange, tunne strimler, og dinest stua” (ret af kål som er skåret op i lange, tynde strimler og dernæst stuvet).

Så mit bedste bud på en forklaring er altså at det hedder lang fordi kålbladene oprindelig skulle skæres i lange strimler.

Lars Trap-Jensen

Teksten stammer fra et udpluk af de mange mails som redaktionen bag Det Danske Sprog- og Litteraturselskabs Den Danske Ordbog modtager.

Hvis du har sproglige spørgsmål eller kommentarer til Den Danske Ordbog, er du velkommen til at kontakte redaktionen, der forsøger at besvare henvendelser i det omfang tiden tillader det.