Forkortelse for station

Spørgsmål:

Hvordan skelner man mellem brugen af “St.” og “st.”? Kører bussen til Brøndbyøster St. eller Brøndbyøster st.?

Svar:

Reglen er at hvis Brøndbyøster Station er et navn, skal begge ordene skrives med stort, og det gælder også hvis man bruger en forkortelse: “Brøndbyøster St.”.

Sagen kompliceres af at det ikke er helt nemt at afgøre hvornår noget er et navn. Hvis man opfatter teksten som “den station der ligger i Brøndbyøster”, kan man godt skrive “station” med lille: “Brøndbyøster st.”.

Eksemplet der bruges i retskrivningsreglernes § 12. 13 (a), er Københavns havn/Havn: “Københavns Havn [er] den korrekte skrivemåde for den havn der hedder sådan; men det er lige så korrekt at betegne den som Københavns havn (dvs. den havn der findes i København, uden tanke på hvad den hedder officielt).”

Derfor må svaret være at begge stavemåder er korrekte, men at der er en lille nuanceforskel i betydningen: Hvis man skriver St. med stort, er det navnet på stationen der vises; skriver man det med lille, signalerer man at bussen kører til stationen i Brøndbyøster, uden tanke på stationens navn. Eller som det er formuleret i retskrivningsreglerne: “Det kan ikke altid fastsættes at et bestemt ord i enhver sammenhæng skal skrives enten med stort eller med lille.”

Lars Trap-Jensen

Læs evt. også Store eller små bogstaver: Ringsted og Vordingborg Genbrugspladser.

Teksten stammer fra et udpluk af de mange mails som redaktionen bag Det Danske Sprog- og Litteraturselskabs Den Danske Ordbog modtager.

Hvis du har sproglige spørgsmål eller kommentarer til Den Danske Ordbog, er du velkommen til at kontakte redaktionen, der forsøger at besvare henvendelser i det omfang tiden tillader det.