Civilingeniør

Indholdet på denne side er mere end 12 år gammel, hvorfor gældende retskrivning ikke nødvendigvis er overholdt.

Spørgsmål:

Min søn vil efter endt gymnasium læse en ingeniøruddannelse. Vi har så diskuteret hvorfor det hedder civilingeniør. Jeg har derfor søgt via Google og været inde på Den Store DanskeDen Danske Ordbog og Ordbog over det danske Sprog. Der hvor jeg synes der står mest, er i Ordbog over det danske Sprog. Men ingen af stederne forklares der hvor første del af ordet, “civil”, stammer fra.

Her er så mit spørgsmål: Hvor stammer “civil” i civilingeniør fra?

Svar:

Civil bruges ofte som modsætning til militær: civilbefolkning, civilforsvar osv. – og det er også forklaringen på hvorfor det hedder civilingeniør. Historisk har ingeniører været forbundet med militæret: Det Danske Ingeniørkorps blev oprettet i 1684, og betegnelsen “ingeniør” var tidligere tæt knyttet til militærpersoner. Det er derfor Ordbog over det danske Sprog (ODS) oplyser om ordet ingeniør: “ogs. (og tidligere næsten kun) om soldat (befalingsmand ell. menig) af den vaabenart, der beskæftiger sig med lignende militær virksomhed (pioner- og minearbejde, broslagning, jærnbanearbejde, telegraf- og signaltjeneste samt kaserners og fæstningers bygning m. m.; tidligere ogs. om artillerist).

Dansk har dannet betegnelsen civilingeniør parallelt med det tyske Zivilingenieur for at betone modsætningen til den militære ingeniørofficer, som også nævnes i ODS’ forklaring. Det tidligste belæg i ODS på civilingeniør stammer fra Sophus Schandorphs “Uden Midtpunkt” fra 1878, mens betegnelsen officielt blev indført for polytekniske kandidater i 1929.

Det er en god idé at føje oplysning om ordets oprindelse til artiklen i ordbogen, for det er ganske rigtigt ikke indlysende hvad civil og ingeniør har med hinanden at gøre. Da ODS er en historisk ordbog som ikke opdateres indholdsmæssigt, vil det dog ske i Den Danske Ordbog, der beskriver det moderne sprog.

Lars Trap-Jensen, juni 2012

Teksten stammer fra et udpluk af de mange mails som redaktionen bag Det Danske Sprog- og Litteraturselskabs Den Danske Ordbog modtager.

Hvis du har sproglige spørgsmål eller kommentarer til Den Danske Ordbog, er du velkommen til at kontakte redaktionen, der forsøger at besvare henvendelser i det omfang tiden tillader det.