Check – stavefejl i DDO?

Spørgsmål:

Jeg tror sørme jeg har fundet en stavefejl i DDO! Under opslaget gny indgår ordet “check” i et citat. Skal der ikke i stedet stå “tjek”?

Svar:

Tak for din iagttagelse og interesse for ordbogen. Jo, der er ganske rigtigt en del af den slags fejl i Den Danske Ordbog – hvis man da vil regne dem for fejl. Ordet “check” blev første gang registreret i Retskrivningsordsbogen i 1918, og frem til 1986 var denne stavemåde den eneste tilladte. Fra 1986 og frem til 2001 var der valgfrihed mellem “check” og “tjek” i betydningen ‘kontrol’ (betalingsmidlet har altid skullet skrives “check”). Fra 2001 blev stavemåden “tjek” enerådende i denne betydning, og det er vel det der får dig til at mene at det er en fejl.

Men det belæg der citeres i den pågældende artikel, stammer fra et nummer af tidsskriftet Helse fra 1983, og på det tidspunkt var “check” en almindelig og godkendt skrivemåde. Vi har i redaktionen truffet den beslutning at ændringer i ordenes stavemåder som Dansk Sprognævn har besluttet, skal kunne aflæses af opslagsordets form i Den Danske Ordbog og i øvrigt beskrives i artiklerne for de pågældende ord således at ordbogen kan bruges til at tjekke (sic!) ordenes stavning. Derimod udskifter vi ikke citater der var korrekte på det tidspunkt teksten blev skrevet, dels fordi vi dermed ville pålægge os selv en stor arbejdsbyrde, dels fordi ordbogen jo skal dokumentere sproget i hele den periode den dækker (fra 1955 og indtil i dag, med hovedvægt på perioden efter 1980). Og et andet redaktionelt princip tilsiger at vi ikke ændrer ordlyden i de citater vi bringer.

Det betyder at der er en historisk dimension indbygget i ordbogens beskrivelser. Retskrivningsændringer sker løbende, og eksemplet med “check” er ikke enestående. Fx findes der i øjeblikket 261 citater i ordbogen der indeholder stavemåden “linie” – selv om den stavemåde blev afskaffet i 2001. Men så længe citaterne er skrevet før dette tidspunkt, lader vi dem altså stå sådan.

 Lars Trap-Jensen

Teksten stammer fra et udpluk af de mange mails som redaktionen bag Det Danske Sprog- og Litteraturselskabs Den Danske Ordbog modtager.

Hvis du har sproglige spørgsmål eller kommentarer til Den Danske Ordbog, er du velkommen til at kontakte redaktionen, der forsøger at besvare henvendelser i det omfang tiden tillader det.