Butik afstås

Spørgsmål:

Hvordan skal man tolke ordlyden af “Butik afstås”-skilte? Opgiver indehaveren butikken med sin egen gode vilje, eller er der noget der tvinger vedkommende til at gøre det?

Svar:

Afståelse forbindes ofte med modvilje. Jeg tror det hænger sammen med at stater sjældent afgiver en del af deres land ganske frivilligt (fx “Danmarks afståelse af Norge”) – som regel er de blevet tvunget af ydre omstændigheder, fx krig eller oprør i befolkningen, til “frivilligt” at underskrive en traktat hvori de giver området fra sig. Men jeg mener alligevel – ligesom din mand – at det ikke behøver være en dårlig forretningsmand der afstår en butik.

Jeg tror snarere at forklaringen skal søges i erhvervslejeloven. Heri hedder det nemlig (i § 55):

  • Lejeren har ret til at lade en anden lejer inden for samme branche fortsætte lejeforholdet på uændrede lejevilkår (afståelsesret), medmindre udlejeren har vægtige grunde, herunder den indtrædende lejers økonomi eller branchekendskab, til at modsætte sig dette.

Det vil sige at den nuværende lejer af butikken som udgangspunkt har ret til at overdrage (= afstå) lejemålet til en ny lejer, eller med andre ord: Det er butikkens nuværende lejer der sætter skiltet med “Butik afstås” i vinduet. Hvis det derimod er ejendommens ejer der gør det, ville han/hun nok skrive “Butik udlejes” eller “Butik sælges”.

Det spiller nok en ikke ubetydelig rolle at afståelse efter § 55 i mange tilfælde ikke er gratis. Den hidtidige butikslejer kan nemlig tage sig betalt for den goodwill og de kunder som følger med lejemålet (afståelsessum). Og derfor er skiltets ordlyd vigtigt. Når der står at butikken afstås, må den ny lejer regne med at han/hun skal betale en vis sum til den hidtidige lejer for at overtage lejemålet.

Det er den bedste sproglige forklaring jeg kan give, men hvis du vil være helt sikker på de juridiske detaljer, er det nok klogest at spørge en jurist.

Lars Trap-Jensen

Teksten stammer fra et udpluk af de mange mails som redaktionen bag Det Danske Sprog- og Litteraturselskabs Den Danske Ordbog modtager.

Hvis du har sproglige spørgsmål eller kommentarer til Den Danske Ordbog, er du velkommen til at kontakte redaktionen, der forsøger at besvare henvendelser i det omfang tiden tillader det.