Brunsviger

Indholdet på denne side er mere end 16 år gammel, hvorfor gældende retskrivning ikke nødvendigvis er overholdt.

Spørgsmål:

Jeg har et spørgsmål til ordet brunsvier (el. brunsviger), en kage. Jeg har tidligere forgæves søgt på dette ord i den trykte udgave af Ordbog over det danske Sprog for at få oplyst dets oprindelse. Nu har jeg søgt i Ordbog over det danske Sprog på nettet og i KorpusDK, men jeg kan ikke huske om jeg også har søgt i supplementsbindene til Ordbog over det danske Sprog.

Jeg antager at ordet har noget at gøre med byen Braunschweig, men kan jo ikke vide det. Det undrer mig lidt hvis et så almindeligt ord ikke skulle være med i jeres samlinger.

Svar:

Brunsviger med betydningen ‘gærdejskage overhældt med en brun masse af farin og smør’ er først fundet belagt i usammensat form fra 1930’erne, altså efter at Ordbog over det danske Sprogs bogstav B blev redigeret, men det er vist en del ældre i dansk. Det kom først med i et af supplementsbindene til Ordbog over det danske Sprog, og det er naturligvis også med i Den Danske Ordbog. Det er ganske rigtigt afledt af Brunsvig, som er en fordanskning af Braunschweig. Hvad ordet i øvrigt har med byen at gøre, er uvist.

Henrik Andersson, december 2008

Teksten stammer fra et udpluk af de mange mails som redaktionen bag Det Danske Sprog- og Litteraturselskabs Den Danske Ordbog modtager.

Hvis du har sproglige spørgsmål eller kommentarer til Den Danske Ordbog, er du velkommen til at kontakte redaktionen, der forsøger at besvare henvendelser i det omfang tiden tillader det.