Spørgsmål:
Jeg har forgæves søgt efter oprindelsen af udtrykket “at narre fjenden i Ålborg”. Kender I udtrykket? Og kan I fortælle, hvorfra det stammer, og hvordan det er opstået?
Svar:
Mange tak for spørgsmålet, men det er desværre ikke muligt at give en sikker forklaring på hvorfra udtrykket stammer, for det findes ikke i ret mange opslagsværker. Politikens Slangordbog (4. udgave, 1993) har det i formen “for at narre fjenden (i Ålborg)”, og parentesen antyder at stednavnet ikke behøver indgå i udtrykket. Selv kender jeg udtrykket både med og uden Ålborg. Slangordbogen giver to anvendelsesmuligheder:
- svar som kan bruges når man ikke kan el. vil svare på et spørgsmål om hvorfor man gør ét eller andet; Hvorfor sidder du der og surmuler? – For at narre fjenden i Ålborg.
- udtryk der bruges om noget der er lavet på en indviklet måde eller som er svært at bruge.
Det er så nr. 1 der svarer bedst til dit eksempel.
Ordbogen siger ikke noget om oprindelsen til udtrykket, men man kan forestille sig at Ålborg er valgt som et sted der bare befinder sig langt væk – hvis man da ellers tager udgangspunkt på Sjælland eller Østdanmark i det hele taget. For mennesker der bor tættere på Ålborg, giver denne forklaring måske ikke så meget mening. Man kan også her nævne udtrykket “den går på krykker i Ålborg” om en vittighed eller andet der er gentaget så ofte at det er helt fortærsket. Tanken om traditionelt “fjendskab” mellem folk nordenfjords og søndenfjords er selvfølgelig også fristende – jeg ved da at vendelboer ofte mener de har en særstatus i forhold til personer der bor syd for Limfjorden.
Der kan altså ikke siges noget sikkert, men det kunne være interessant at undersøge om udvidelsen “i Ålborg” kun bruges af personer med en vis geografisk afstand til Ålborg, for det underbygger teorien om Ålborg som et i denne sammenhæng fjernt og måske provinsielt sted.
Henrik Lorentzen
Teksten stammer fra et udpluk af de mange mails som redaktionen bag Det Danske Sprog- og Litteraturselskabs Den Danske Ordbog modtager.
Hvis du har sproglige spørgsmål eller kommentarer til Den Danske Ordbog, er du velkommen til at kontakte redaktionen, der forsøger at besvare henvendelser i det omfang tiden tillader det.