Spørgsmål:
Hvor stammer udtrykket “ad Helgoland til” fra? Jeg er bekendt med at det har forbindelse til “Det går ad Helvede til”. Er der i øvrigt en regional forklaring på hvor man bruger “Helgoland”, “Hekkenfeldt” eller “Hedehusene”?
Svar:
Tak for dit spørgsmål om Helgoland m.m. Du har helt ret i at der er tale om en forskønnende omskrivning af “helvede” – som det også kendes fra formen “det går ad h til”. Man finder udtrykket med Helgoland beskrevet i Torben Christiansens “Slangordbogen. Dansk slang og dagligsprog (v. 2.0)”, en app fra 2014. Der nævnes en lang række synonymer:
- ad h til
- ad Hedehusene til
- ad hekkenfeldt til
- ad helvede til
- ad Pommern til
- ad røven til
- ad skoven til
- helt i hegnet
- helt til hest
- helt til rotterne
Når det gælder typen “ad x til”, ser vi jo så to kategorier, dem der nævner tingene ved deres navn (helvede, røv), og dem der finder mere stuerene varianter (h, Hedehusene, hekkenfeldt, Pommern, skoven). Appen nævner ikke noget om udtrykkenes oprindelse eller alder i sproget.
Hvis man graver lidt videre, i Ordbog over det danske Sprog, finder man ikke noget om Helgoland, men Hekkenfeldt kendes i hvert fald tilbage fra Moths ordbog, dvs. ca. 1700. ODS nævner forbindelsen “ad Hekkenfeldt til” og kender den fra 1747. Når det gælder varianten med Helgoland, kan man måske forestille sig at slaget ved Helgoland i 1864 (som Danmark vandt) kan have spillet en rolle for udbredelsen, men man kan også bare have tænkt på et fjernt sted, langt ude i Nordsøen. Og det samme gælder sikkert for Pommern.
Det er vist svært at påvise regionale forskelle i brugen af de enkelte lokaliteter, men jo fjernere man er fra et sted, jo mere mening giver det vel at bruge det som uspecificeret betegnelse for noget fjernt og dermed noget mærkeligt, tåbeligt, dårligt osv. Og tilsvarende er det nok vanskeligt for indbyggerne i Hedehusene og nærmeste omegn at bruge den variant af udtrykket.
Jeg håber du kan bruge svaret.
Henrik Lorentzen
Teksten stammer fra et udpluk af de mange mails som redaktionen bag Det Danske Sprog- og Litteraturselskabs Den Danske Ordbog modtager.
Hvis du har sproglige spørgsmål eller kommentarer til Den Danske Ordbog, er du velkommen til at kontakte redaktionen, der forsøger at besvare henvendelser i det omfang tiden tillader det.