book

pandemi eller epidemi

af Eva Skafte Jensen, Nyt fra Sprognævnet, 2021/3, 01.09.2021.

SpørgsmålstegnSpørgsmål:

Hvad er forskellen på pandemi og epidemi? Og hvad er en endemisk sygdom?

UdråbstegnSvar:

Ifølge Den Danske Ordbog er en epidemi en “hurtig og ukontrollabel udbredelse af en smitsom sygdom til et stort antal mennesker inden for et vist område og inden for en forholdsvis kort periode” (Ordnet.dk/ddo).

Ifølge samme ordbog er en pandemi en “smitsom sygdoms udbredelse over en hel verdensdel eller flere verdensdele” (Ordnet.dk/ddo).

Om man omtaler et udbrud af en smitsom sygdom der dækker en hel verdensdel eller mere, som en epidemi eller en pandemi, afhænger af synsvinkel. Man kan altså godt tale om udbredelsen af corona i fx Danmark i 2020 som en epidemi, skønt sygdommen var udbredt i hele verden. Man anlægger da en synsvinkel hvor man nøjes med at omtale et udsnit af det samlede ramte område, og bruger et begreb der passer til dette udsnit.

Et tredje relevant begreb i denne sammenhæng er endemiske sygdomme. Ordet epidemi bruges typisk i forbindelse med sygdomsudbrud af hurtig og ukontrollabel karakter, som dog varer en forholdsvis kort periode; dette ser man for eksempel i forbindelse med infektionssygdomme som influenza. I sammenligning hermed bruger man ifølge Den Store Danske termen endemiske sygdomme om smitsomme sygdomme som forekommer mere stabilt i befolkningsgrupper, fx malaria i Østafrika ( (https://denstoredanske.lex.dk/endemi) ).

  1. Svaret er givet af en nuværende eller tidligere ansat ved Dansk Sprognævn i forbindelse med nævnets svartjeneste. Ældre svar er opdateret så de overholder den gældende retskrivning. Redigeret til sproget.dk 10.12.2021.