almen og almindelige
- af Margrethe Heidemann Andersen, Dansk Sprognævns svarbase,
2019/1, 01.06.2019.
Spørgsmål:
Jeg er gymnasielærer og støder oftere og oftere på vendingen “den almene dansker” hos mine elever. Jeg mener at det hedder “den almindelige dansker”, men er det andet ligefrem en fejl?
Svar:
Nej, det er ikke en decideret fejl, men det er påfaldende at bruge almen i betydningen ’almindelig’ om mennesker.
Almindelig betyder ifølge Den Danske Ordbog ’som ikke adskiller sig fra gennemsnittet; uden bemærkelsesværdige eller påfaldende egenskaber’ (se DDO), og ordbogen giver bl.a. eksemplet “almindelige mennesker”. Betydning 1.a er ’den mest udbredte og kendte af sin slags’, fx “den almindelige borger”. Den almindelige dansker må dermed betyde noget i retning af ’den mest udbredte’, ’den gennemsnitlige’ el.lign.
Almen betyder ifølge samme ordbog ’som gælder for de fleste eller alle mennesker’, og den angiver at ordet er synonymt med almindelig. Eksemplerne er “almen interesse” og “alment accepteret”, men det angives ikke at mennesker kan være “almene”. Derimod kender vi især almen fra udtrykkene “almen praksis” og “alment praktiserende læge”, som altså er hhv. en praksis og en læge der henvender sig til alle generelt (modsat en speciallæge). En almen praksis og en almindelig praksis er dermed ikke synonyme.
Der er dog ikke tvivl om at udtrykket den almene dansker bruges i praksis i betydningen ’den almindelige dansker’. En søgning i Infomedia, pressens samlede dataarkiv, 10.5.2019 giver således knap 1500 artikler med dette udtryk, bl.a. dette: “Hvis politikerne ikke fremlægger en nøjagtig beskrivelse af, på hvilke områder Danmark skal afgive yderligere suverænitet i forbindelse med afstemningen om Maastricht-aftalerne, så må de forudse, at den almene dansker stemmer nej til Unionen” (Berlingske Tidende 10.4.1992).
Her må udtrykket betyde det samme som “den almindelige, gennemsnitlige dansker”. Samme søgning giver dog næsten 19.000 artikler med udtrykket “den almindelige dansker”, som dermed er langt hyppigere. Konklusionen er derfor at vi på baggrund af ordbogsoplysningerne og sprogbrugen vil anbefale at man bruger udtrykket den almindelige dansker frem for den almene dansker.
- Svaret er givet af en nuværende eller tidligere ansat ved Dansk Sprognævn i forbindelse med nævnets svartjeneste. Ældre svar er opdateret så de overholder den gældende retskrivning. Redigeret til sproget.dk 11.12.2019.