book

latterlig som positivt forstærkerord; latterlig som gradsadverbium

af Jørgen Nørby Jensen, Dansk Sprognævns svarbase, 25.10.2017.

SpørgsmålstegnSpørgsmål:

Jeg er stødt på overskriften “Ny koreansk restaurant på Vesterbro laver latterligt gode burgere”. Kan man virkelig bruge latterlig på den måde?

UdråbstegnSvar:

Ja, det er vistnok en sprogbrug i fremgang. Der er her tale om at latterlig bruges som gradsadverbium, og det er der som sådan ikke noget nyt i.

Sædvanligvis optræder ordet dog i konstruktioner som en latterlig(t) lav pris, latterlig(t) lille (eksempler fra Den Danske Ordbog), en latterlig(t) stor regning (eksempel fra Retskrivningsordbogen), latterlig pyntede, en latterlig billig Pris (eksempler fra Ordbog over det danske Sprog), og det bruges ”ofte som Betegnelse for en paafaldende høj Grad” (Ordbog over det danske Sprog).

Det nye er at latterlig(t) knyttes sammen med et positivt adjektiv (her god). Søgninger på nettet afslører eksempler som latterligt sjov, latterligt smuk og latterligt sexet.

  1. Svaret er givet af en nuværende eller tidligere ansat ved Dansk Sprognævn i forbindelse med nævnets svartjeneste. Ældre svar er opdateret så de overholder den gældende retskrivning. Redigeret til sproget.dk 18.12.2017 af Eva Skafte Jensen.