sammensætning med sociale medier
- af Ida Elisabeth Mørch, Nyt fra Sprognævnet,
2017/2, 01.06.2017.
Spørgsmål:
Jeg skal skrive forskellige eksempler på sammensætninger med sociale medier og er i tvivl om om der skal bindestreg i. Fx i sætningen ”Brugerne optræder således som øjenvidner igennem deres beretninger af begivenheder, der postes og deles på de respektive sociale medie platforme”. § 57 i Retskrivningsordbogen siger jo at når det ene af to sammensætningsled skrives i to eller flere ord, så sættes der bindestreg, jf. slå om-nederdel. Så burde der i mit eksempel stå … sociale medie-platforme?
Svar:
Hvis man skriver sociale medier med dansk stavemåde og bøjning, bør der skrives uden bindestreg, altså sociale medieplatforme.
Analysen er at der er tale om medieplatforme som sociale siger noget om. Når adjektivet bøjes efter det andet led i sammensætningen med medie, fx et socialt mediehus, en social medieadgang, de respektive sociale medieplatforme, betyder det at der ikke er tale om en fast ordforbindelse i to ord som indgår i en gruppesammensætning, og derfor skal der ikke være bindestreg.
I de tilfælde hvor man skriver social media med engelsk stavemåde, vil en skrivemåde med mellemrum og bindestreg være bedst, fx “… det er brugernes social media-aktivitet …”.
- Svaret er givet af en nuværende eller tidligere ansat ved Dansk Sprognævn i forbindelse med nævnets svartjeneste. Ældre svar er opdateret så de overholder den gældende retskrivning. Redigeret til sproget.dk 30.06.2017 af Ida Elisabeth Mørch.