Dronning eller dronning?
- af Ida Elisabeth Mørch, Nyt fra Sprognævnet,
2017/1, 01.03.2017.
Spørgsmål:
Jeg har bemærket, bl.a. på kongehusets hjemmeside, at alle stillinger: dronningen, kronprinsen, prinsen osv. bliver skrevet med stort.
Men så vidt jeg kan læse i Retskrivningsordbogen, skal alle – selv kongelige – stillingsbetegnelser med lille, medmindre de indgår i en særlig titulatur, fx: ‘Hendes Majestæt Dronningen’.
Det er en fejl der forekommer i alle medier, så ville det ikke være en god idé at tydeliggøre det på sproget.dk?
Svar:
Du har ret i at titler skal skrives med lille, selv dronningen. Der står i § 13 i retskrivningsreglerne i Retskrivningsordbogen, 4. udg., 2012, under punkt 3 at titulaturer, titler, stillingsbetegnelser og grader skrives med lille begyndelsesbogstav, fx dronning Margrethe, kong Frederik 9., statsministeren, professor Andersen mv.
Der står i § 13.2 at i særlige titulaturer skrives med stort i både tiltale og omtale. Det drejer sig om de kongeliges særlige titler, fx Deres Majestæt, Hendes Majestæt, Hendes Majestæt Dronningen, Hendes Majestæt Dronning Margrethe mv. Men der findes også enkelte andre, nemlig Hans Højærværdighed, Deres Excellence, Hans Excellence.
I § 13.3 står der at man “som hovedregel” skriver titler og stillingsbetegnelser med lille. Der er således åbnet op for at man kan skrive sin titel eller stillingsbetegnelse med stort, fx når den står som første ord på en ny linje. Dette ønsker mange at gøre i fx mailsignaturer og på visitkort.
På sproget.dk nævnes reglen på begge sider om store eller små bogstaver (under “typiske problemer”). Dertil kommer at sproget.dk har dedikeret en side under ordlister til “Titler på danske kongelige”, og her kan man se hvordan titler og titulaturer bruges både i omtale og tiltale.
- Svaret er givet af en nuværende eller tidligere ansat ved Dansk Sprognævn i forbindelse med nævnets svartjeneste. Ældre svar er opdateret så de overholder den gældende retskrivning. Redigeret til sproget.dk 11.05.2017 af Margrethe Heidemann Andersen.