book

klogere end dig?

af Ida Elisabeth Mørch, Nyt fra Sprognævnet, 2017/1, 01.03.2017.

SpørgsmålstegnSpørgsmål:

Jeg mener at det hedder: ”Jeg er klogere end dig – han er klogere end hende – vi er klogere end dem.” Imidlertid har jeg hørt mange sige ”jeg er klogere end du, han er klogere end hun, vi er klogere end de.” For mange år siden diskuterede jeg det med en anden som belærte mig om at det hedder: ”jeg er klogere end du” fordi man i virkeligheden siger: ”jeg er klogere, end du (er).”

UdråbstegnSvar:

I talesproget er det helt naturligt med dig, hende, dem, altså Jeg er klogere end ham. Og hvis der ikke står et verbum (her er) efter pronomenet, fx Jeg er klogere end han er, er der ikke nogen grund til at vælge han. Det samme gælder for skriftsproget.

Rådgivningen i Sprognævnet har nok rykket sig en del på dette punkt igennem tiden. Men allerede i Dansk Sprognævns årsberetning for 1963/64 står der: ”I talesprog og uformelt skriftsprog er dig, mig så udbredt at det næppe er rimeligt at opfatte det som forkert” (s. 37). Dengang blev der dog også advaret mod den oblikke form dig med ordene: ”Dog bør formen undgås hvis den kan misforstås (fx Han har andre venner end du/dig).” Her ville man også (stadig) have det sidste verbum med hvis man mente Han har andre venner end du har.

Der har i en periode været rådet til forsigtighed i forhold til at bruge oblik form (altså fx Jeg er klogere end ham) i formelt skriftsprog. Men i moderne dansk bør man efterhånden snarere advare om at hvis man bruger nominativ, kan det blive opfattet som meget højtideligt og overkorrekt sprogbrug. Der er således ingen eksempler i KorpusDK på x end du, altså hvor sætningen slutter med end du.

I artiklen ”Dig og mig og vi to. Synspunkter på kasus i moderne dansk” af Jørgen Schack undersøges de forskellige grammatikkers behandling af valget af kasus i personlige pronomener. Konklusionen er at ”Et personligt pronomen står i nominativ når det umiddelbart ses at fungere som grammatisk subjekt. I øvrige tilfælde står det som hovedregel i oblik form” (NyS – Nydanske Sprogstudier 45, 2013, s. 48-72). Denne regel støtter således også valget af oblik form i eksemplet: Jeg er klogere end ham.

  1. Svaret er givet af en nuværende eller tidligere ansat ved Dansk Sprognævn i forbindelse med nævnets svartjeneste. Ældre svar er opdateret så de overholder den gældende retskrivning. Redigeret til sproget.dk 11.05.2017 af Margrethe Heidemann Andersen.