book

appen eller app’en

af Ole Ravnholt, Nyt fra Sprognævnet, 2017/1, 01.03.2017.

SpørgsmålstegnSpørgsmål:

Skal der apostrof mellem stammen og bøjningsendelsen i ordet appen (app’en) – og tilsvarende bindestreg i ord som appteknologi (app-teknologi)?

UdråbstegnSvar:

Nej, ordet findes i Retskrivningsordbogen uden apostrof og uden bindestreg i sammensætninger:

app sb. , -en, -er el. -s, -erne el. -sene (et program til fx en mobiltelefon), i sms. app-, fx appanmeldelse

Ved andre ord der umiddelbart kunne ligne, er der derimod valgfrihed:

epo sb. , epoen el. epo’en el. epoet el. epo’et (et hormon; et lægemiddel)

epomisbrug (el. epo-misbrug) sb., -en el. -et

epo-misbrug (el. epomisbrug) sb., -en el. -et

Og ved atter andre, der måske ikke ligner helt så meget, er apostrof og bindestreg obligatorisk:

USB (el. usb) sb., USB’en, USB’er, USB’erne (i it)

usb (el. USB) sb., usb’en, usb’er, usb’erne (i it)

USB-nøgle (el. usb-nøgle) sb., -n, -r, -rne

usb-nøgle (el. USB-nøgle) sb., -n, -r, -rne

USB-stik (el. usb-stik) sb., -ket, USB-stik, -kene

usb-stik (el. USB-stik) sb., -ket, usb-stik, -kene

Hvorfor nu det? Hvad er forskellen?

Alle tre (app, epo, usb) er afkortninger eller forkortelser af længere ord eller ordforbindelser, og i den forstand ligner de hinanden. Men de er ikke afkortet på samme måde, og det er det der afgør hvordan og om der skal sættes apostrof og bindestreg.

Ordet app kommer fra engelsk, hvor det er dannet som afkortning til application. Afkortninger dannes ved at man fjerner sidste del af det ord der skal afkortes, både i skriften og i udtalen. Mange ord af denne type har vi fra tysk: demo (demonstration), krimi (kriminalroman), uni (universitet), men de kan også komme fra engelsk: intro (introduktion), retro (retrospektiv) – og altså app (application). Afkortninger har ikke apostrof eller bindestreg.

Også forkortelser kan dannes ved at man fjerner sidste del af ordet, men de har normalt forkortelsespunktum, og man udlæser hele det forkortede ord, så ordet forkortes altså kun i skriften, ikke i udtalen: afs. (afsender), f.eks. (for eksempel), if. (ifølge), kr. (kroner).

Forkortelser der dannes udelukkende af forbogstaver (initialforkortelser), har som regel ikke punktum: CD/cd, DVD/dvd, TV/tv, IT/it, og hvis de ikke er navne, kan de fleste, som det ses, valgfrit skrives med store eller små bogstaver. USB/ usb (af engelsk universal serial bus) hører til denne gruppe. Initialforkortelser udlæses som regel som en række bogstavnavne. Denne type initialforkortelser har obligatorisk apostrof og bindestreg.

Nogle initialforkortelser kan udtales som egentlige ord, fx hiv, aids, ufo og epo (som i retskrivningen regnes til denne gruppe selv om det er dannet af erythropoietin, af nylatin erythrocyta ’rødt blodlegeme’ og græsk poiesis ’dannelse’, altså ikke kun af orddelenes initialer). De skrives normalt med små bogstaver. Epo dog ret ofte, men ukorrekt, med store bogstaver.

De fleste initialforkortelser der udtales som egentlige ord, har valgfri apostrof og bindestreg:

aids sb. , -en el. aids’en; patienten har aids i udbrud

aidsramt (el. aids-ramt) adj., -e

aids-ramt (el. aidsramt) adj., -e

hiv sb. (en virus)

hivpositiv (el. hiv-positiv) adj., -t, -e

hiv-positiv (el. hivpositiv) adj., -t, -e

Det gælder dog ikke ufo, som aldrig har apostrof eller bindestreg:

ufo sb. , -en el. -et, -er, -erne, i sms. ufo-, fx ufoberetning

Ordet app er specielt ved at slutte på to ens konsonantbogstaver. Det kan føre til at sammensætninger får usædvanlige eller svært læselige bogstavsammenstød, fx i ord som stress-symptomer og gløgg-gilde, og så kan man undtagelsesvis bruge en bindestreg. Hvis ordet app-politik findes, så er det ikke helt forkert eller urimeligt at bruge bindestreg.

  1. Svaret er givet af en nuværende eller tidligere ansat ved Dansk Sprognævn i forbindelse med nævnets svartjeneste. Ældre svar er opdateret så de overholder den gældende retskrivning. Redigeret til sproget.dk 11.05.2017 af Ida Elisabeth Mørch.