book

en eller et læk

af Margrethe Heidemann Andersen, Nyt fra Sprognævnet, 2016/2, 01.06.2016.

SpørgsmålstegnSpørgsmål:

Når jeg slår op i ordbøgerne, kan jeg se at ordet læk (i betydningen ’lækage, utæthed’) kun kan bruges i fælleskøn, altså en læk, men jeg synes oftere og oftere at jeg også støder på formen et læk. Er intetkønsformen også tilladt?

UdråbstegnSvar:

Det er rigtigt at substantivet læk ifølge Retskrivningsordbogen, 4. udg., 2012, kun kan optræde i fælleskøn, altså en læk og lækken, og intetkønsformen er dermed ikke tilladt. I Ordbog over det danske Sprog (bind 13, 1932), der beskriver sproget fra ca. 1700 til 1950, kan man dog læse at intetkøn også forekommer, om end sjældent (man kan slå op i ordbogen på ordnet.dk). Og noget kunne tyde på at intetkønsformen er på vej frem igen (og muligvis aldrig har været helt forsvundet). I Den Danske Netordbog (på ordbogen.com) kan man således under opslagsordet læk se at bøjningsformerne et læk og lækket findes, men at de ”ikke anbefales”. Intetkønsformernes udbredelse bekræftes af en søgning i april 2016 i Infomedia (alle år) på hhv. et læk og en læk. I denne søgning forekom et læk ca. 2000 gange, mens en læk forekom ca. 4200 gange. Med andre ord er fælleskøn (ikke overraskende) mest udbredt, men intetkøn forekommer dog så mange gange at det er værd at holde øje med om intetkønsformen i de følgende år vinder yderligere indpas.

  1. Svaret er givet af en nuværende eller tidligere ansat ved Dansk Sprognævn i forbindelse med nævnets svartjeneste. Ældre svar er opdateret så de overholder den gældende retskrivning. Redigeret til sproget.dk 05.12.2016 af Ida Elisabeth Mørch.