
trompetist, klarinettist
- af Eva Skafte Jensen, Dansk Sprognævns svarbase,
12.08.2015.
Spørgsmål:
Hvorfor skriver manklarinettist (med dobbelt-t), men trompetist (med enkelt-t)? Har det mon noget at gøre med kort tryk på e‘et i klarinet og langt på e‘et i trompet?
Svar:
Det fremgår ikke af vores opslagsværker hvorfor der er den pågældende forskel. Vores bedste bud er at der netop, som du selv er inde på, kan være tale om afsmitning fra de ikkeafledte ord klarinet og trompet, nærmere bestemt fra bøjningsformerne af disse.
I bestemt form og pluralis skriver man de to ord således: klarinetten, klarinetter og trompeten, trompeter. I disse former afspejler antallet af t‘er en udtaleforskel. Bøjningsformerne af klarinet (klarinetten, klarinetter) har kort vokal foran t, mens bøjningsformerne af trompet (trompeten, trompeter) har lang vokal (og stød) foran t. Fra pluralisformerne og bestemt form kan man så have sluttet at de tilsvarende afledte ord (klarinettist og trompetist) skal have det samme antal t‘er som bøjningsformerne af klarinet hhv. trompet.
Vi har ikke umiddelbart kunnet finde nogen anden god forklaring. Det ser for eksempel ikke ud til at ordene har været udtalt anderledes for fx 100 år siden (jf. at navnet på dagbladet Politiken med kun ét k skulle afspejle en gammel udtale med langt i). Vi kan i øvrigt se at ordene har været stavet på de pågældende måder helt tilbage fra de først kom med i Retskrivningsordbogen 1955.
- Svaret er givet af en nuværende eller tidligere ansat ved Dansk Sprognævn i forbindelse med nævnets svartjeneste. Ældre svar er opdateret så de overholder den gældende retskrivning. Redigeret til sproget.dk 08.06.2016 af Ida Elisabeth Mørch.