book

hos/ved/til; hos/ved tandlægen

af Jørgen Nørby Jensen, Dansk Sprognævns svarbase, 21.01.2015.

SpørgsmålstegnSpørgsmål:

Hvad er korrekt at skrive? Lone har været til tandlægen med sin søn eller Lone har været hos tandlægen med sin søn eller Lone har været ved tandlægen med sin søn?

UdråbstegnSvar:

Ingen af formuleringerne kan siges at være decideret ukorrekte, men i rigssproget bruger man traditionelt hos: Lone har været hos tandlægen med sin søn. I Jylland og på Fyn er det derimod helt almindeligt at bruge ved i sådanne konstruktioner. I Den Danske Ordbog (på ordnet.dk) gives således følgende eksempel under præpositionen ved (betydning 1.a) fra fynsk talesprog: mormoren, hun er død, men moren, hun bor ovre ved morfaren stadigvæk. Ordbogen oplyser at typen er særlig udbredt i “provinsen”, og at man i rigssproget ville foretrække ” .. ovre hos morfaren ..”.

I forbindelse med til er det det mest almindelige og upåfaldende at have substantivet i nøgen (ubøjet) form: Jeg skal til tandlæge med min søn i morgen, Lone skal til tandlæge med sin søn, Lone har været til tandlæge med sin søn.

Der må altså siges at være en vis variation i sprogbrugen, men konklusionen på spørgsmålet er at hvis man vil være på den sikre side, skal man bruge formuleringen Lone har været hos tandlægen med sin søn. Den er der vist ingen der kan have noget imod.

  1. Svaret er givet af en nuværende eller tidligere ansat ved Dansk Sprognævn i forbindelse med nævnets svartjeneste. Ældre svar er opdateret så de overholder den gældende retskrivning. Redigeret til sproget.dk 22.06.2015 af Margrethe Heidemann Andersen.