et flertal er enig i/enige i/enigt i, kongruens
- af Anita Ågerup Jervelund, Dansk Sprognævns svarbase,
01.09.1998.
Spørgsmål:
Hedder det et flertal er enige i konklusionen, et flertal er enig i konklusionen eller et flertal er enigt i konklusionen?
Svar:
Der er normalt overensstemmelse i tal og køn mellem et substantiv og det adjektiv der hører til det. Den strenge korrekthed kræver altså at man skriver et flertal er enigt i konklusionen. Men mange sprogbrugere synes at det lyder unaturligt at sige et flertal er enigt i …, og der er faktisk også flere gode grunde til at vælge én af de andre konstruktioner, altså enten et flertal er enig i eller et flertal er enige i.
Substantivet flertal er en slags flertalsord i og med at det betegner en gruppe af enkeltindivider. Flertallet ligger altså i selve ordets betydning og ikke i dets bøjning som ved de fleste andre substantiver, fx husene, drenge, bøgerne osv.
Substantiver der har flertal indeholdt i ordets betydning, kaldes for kollektiver eller samlingsord. Det er ord som ungdommen, klassen, regeringen der hører til denne ordgruppe. Man kan fx sige regeringen er nogle sære snegle, klassen er flinke nok alle sammen. Tilsvarende kan et flertal behandles som flertal: et flertal er enige i … I visse faste forbindelser mellem et adjektiv og en efterfølgende præposition er der imidlertid en tilbøjelighed til at bruge ubøjet form af adjektivet. Det gælder først og fremmest adjektiver der er dannet af præteritum participium, fx interesseret i, henrykt over, men også adjektiverne klar (over) og parat (til). Adjektivforbindelsen enig i vil nok af mange kunne betragtes som naturligt underlagt denne tilbøjelighed i almindelig sprogbrug. Derfor kan muligheden de er enig i … og tilsvarende et flertal er enig i … ikke afvises.
- Svaret er givet af en nuværende eller tidligere ansat ved Dansk Sprognævn i forbindelse med nævnets svartjeneste. Ældre svar er opdateret så de overholder den gældende retskrivning. Redigeret til sproget.dk 13.05.2015.