book

gå til stålet

af Marianne Rathje, Nyt fra Sprognævnet, 2008/1, 01.03.2008.

SpørgsmålstegnSpørgsmål:

Hvorfra kommer udtrykket gå til stålet i betydningen ‘drikke tæt’?

UdråbstegnSvar:

Udtrykket gå til stålet er forholdsvis nyt i dansk. I hvert fald er det ældste eksempel i Sprognævnets ordsamling fra 2000, og i Den Danske Ordbog (bd. 5, 2005) er der et eksempel med fra 1998. Udtrykket er da heller ikke med i andre ordbøger end Den Danske Ordbog (endnu).

Gå til stålet betyder ifølge Den Danske Ordbog ‘kæmpe hårdt, undertiden på kanten af det ureglementerede, for at klare sig i kamp eller konkurrence, især i sport’, fx “Herfølge går til stålet og forsøger at ødelægge opspillet med kontante tacklinger” (Berlingske Tidende, 1998). Udtrykket er altså ikke begrænset til at omfatte det at drikke tæt, men inkluderer alle former for handlinger der kan siges at være forbundet med “hård kamp”, dog især inden for sportens verden.

Forklaringen på udtrykket ligger sandsynligvis i at stål er et hårdt og stærkt metal som det kræver kræfter at kæmpe med. Et andet muligt bud på en oprindelse til udtrykket er at cykelrytterens cykel angiveligt i cykelsportskredse skulle være blevet kaldt en ramme eller en stålramme, inspireret af at et cykelstel tidligere blev fremstillet af stål. Herudfra skulle udtrykket gå til stålet være dannet, og det skulle have været kendt i cykelsportskredse siden midten af 1980’erne.

Et udtryk der ligner gå til stålet, er talemåden gå til makronerne, der betyder stort set det samme som gå til stålet, nemlig ‘virkelig tage fat på, gøre en alvorlig indsats’. Gå til makronerne har været kendt siden 1940’erne og er muligvis en spøgefuld omdannelse af gå til mikrofonen, som var et udtryk man brugte i radioen i 1940’erne, eller også er det opstået som udtryk for at gå til bunden af desserten hvor makronerne er (jf. Ordbog over det danske Sprog Supplement, bd. 5, 2005); makroner er jo også ofte nogle hårde kager, så måske er der også en mulig forklaring dér. Fra 1950’erne kendes også udtrykket gå til vaflerne i samme betydning som gå til makronerne og gå til stålet. At gå til vaflerne er dog ikke et særlig hyppigt udtryk i dag.

  1. Svaret er givet af en nuværende eller tidligere ansat ved Dansk Sprognævn i forbindelse med nævnets svartjeneste. Ældre svar er opdateret så de overholder den gældende retskrivning. Redigeret til sproget.dk 21.04.2015.