book

skrive sig noget bag øret

af Sabine Kirchmeier-Andersen, Nyt fra Sprognævnet, 2009/1, 01.03.2009.

SpørgsmålstegnSpørgsmål:

Hvad betyder udtrykket at skrive sig noget bag øret – og er det ikke lidt dumt at skrive noget dér?

UdråbstegnSvar:

Udtrykket at skrive sig noget bag øret betyder at indprente sig noget i hukommelsen så man kan vende tilbage til det ved en senere lejlighed.

I Ordbog over det danske Sprog (ODS) finder man en formodning om at udtrykket kan udspringe af den gamle opfattelse af øret som hukommelsens sæde, dvs. man hører noget og gemmer det lige bag øret – i hjernen eller hukommelsen. ODS sporer udtrykket så langt tilbage som til P.A. Heibergs Laterna Magica (1794) hvor der bl.a. står:

Saul bag Øret skrev den Tort,

Lod ej Hævn formode

Her er det tydeligt at nederlaget huskes for at blive hævnet når lejligheden byder sig. Ud over at man indprentede sig noget i hukommelsen, lå der tidligere ofte skjulte hensigter, typisk et ønske om hævn, i udtrykket. En parallel hertil er derfor også udtrykket at have noget bag øret, eller måske lidt mere uskyldigt drillende at have en ræv (eller en skælm) bag øret. I dag er de skjulte hensigter trængt i baggrunden, og udtrykket at skrive sig noget bag øret bruges i dag overvejende neutralt.

Øret indgår som mange andre dele af kroppen og ansigtet i rigt mål i vores talemåder. Der findes utallige udtryk, som ofte er taget fra dyreverdenen, hvor dyrenes livlige bevægelse af ørerne er blevet overført til mennesket. Fx hentyder udtrykket at holde nogen i ørerne til at man tager fx æsler og heste i øret, som er meget følsomt, for at få dem til at makke ret. At spidse ører betyder at man bliver opmærksom, og at holde ørerne stive at man anstrenger sig for at høre efter eller for at være rolig og fattet i en vanskelig situation. Hvis det alligevel går galt, kan man hænge med ørerne og måske ligefrem se slukøret ud. Går man til gengæld i byen og er glad og munter, kan man vifte med ørene.

Man kan også miste ørerne. Det blev i gamle dage brugt som straf for visse forbrydelser, fx tyveri, og også dette har givet anledning til mange talemåder: Man kan tabe både næse og øren (i dag er det dog oftere næse og mund) af overraskelse, man skal somme tider høre meget før ørerne falder af, eller man kan ligefrem snakke fanden et øre af. Og hvis man er rigtig uheldig, kan man få ørerne i maskinen.

Sygdom i ørene, fx ørebetændelse med efterfølgende øreskylninger, har dannet det billede som ligger til grund for udtrykket hælde vand ud af ørerne som ofte bruges om nogen der bare snakker løs.

Og til sidst danner ørerne somme tider en slags øvre grænse som helst ikke må overskrides. Således kan man sidde i gæld eller arbejde til op over begge ører, og man kan være forelsket til op over begge ører.

Der er således mange faste udtryk som ørerne indgår i, og det er tydeligt af ovenstående at rigtig mange af dem bærer præg af vores husdyr. At skrive sig noget bag øret er imidlertid klart relateret til det menneskelige øre – det kan man roligt skrive sig bag øret.

  1. Svaret er givet af en nuværende eller tidligere ansat ved Dansk Sprognævn i forbindelse med nævnets svartjeneste. Ældre svar er opdateret så de overholder den gældende retskrivning. Redigeret til sproget.dk 28.04.2015.