“Min far fortalte han skulle have 22 barnedåb” – dåb i flertal
- af Anita Ågerup Jervelund, Nyt fra Sprognævnet,
2011/3, 01.09.2011.
Spørgsmål:
Retskrivningsordbogen, 3. udg., 2001, har ingen flertalsform af ordet dåb, og i Nyt fra Sprognævnet 2006/4 skriver I at ”ordet traditionelt ikke bruges i flertal”. Det mener jeg er forkert. Hver dag i folkekirken bliver ordet dåb brugt i flertal. Organisten og det øvrige personale skal have at vide at der er fem dåb, og dåbsforældrene får at vide at der er fire dåb foruden deres egen osv. Som meget lille pige tog jeg en gang med min far i kirke af én grund: Han fortalte han skulle have 22 barnedåb. Det er på tide at få slået mere officielt fast at det hedder mange dåb. Alt andet, fx mange dåbe, som I i Nyt fra Sprognævnet 2006/4 siger I er stødt på, lyder meget kikset.
Svar:
Flertalsformen dåb kommer med i den næste Retskrivningsordbog, som efter planen skal udkomme i slutningen af 2012.
Der har aldrig før været angivet en flertalsform af ordet dåb i de officielle retskrivningsordbøger – den første officielle retskrivningsordbog udkom i 1872. Når der ikke har været angivet nogen flertalsform af ordet, er det fordi man ikke har haft dokumentation for at en flertalsform har været almindelig. Ordbog over det danske Sprog, http://ordnet.dk/ods, der dækker perioden fra 1700-1950, nævner ganske vist flertalsformerne dåbe (med henvisning til Holberg) og dåber, men tilføjer ”nu næppe brugt”. Under opslagsordet barnedåb nævner ordbogen flertalsformen barnedåber, men med en bemærkning om at formen er sjælden. Det kan således ikke være helt forkert at skrive i Nyt fra Sprognævnet 2006/4 at ”ordet traditionelt ikke bruges i flertal”.
Vi er i de senere år i Sprognævnet jævnligt blevet spurgt om flertalsformen af dåb. Nogle sprogbrugere synes stadig det lyder helt forkert at bruge ordet i flertal, andre vil gerne bruge en flertalsform, men ved ikke hvilken form de skal vælge. Som det fremgår af Ordbog over det danske Sprog, har der ikke været nogen etableret flertalsform af dåb, og alle tre former (dåb, dåbe og dåber) er strukturelt set mulige. Det er derfor ikke så mærkeligt at vi er stødt på alle tre former i tidens løb. Der kan i faglige kredse være tradition for en bestemt form, og i Ordbog over det danske Sprog, Supplement, bd. 2, 1994, står der netop at flertalsformen dåb er ”kirkeligt sprog”. Det må være derfor at denne form er så indlysende korrekt for dig, men mange gode og sikre sprogbrugere og det danske sprogsamfund som helhed har ikke nødvendigvis den samme opfattelse og sprogbrug som i sådanne faglige kredse.
Men vi har i takt med udviklingen inden for it fået adgang til mange tekstsamlinger med gode søgemuligheder. Vi har derfor kunnet undersøge brugen af ordet dåb i flertal meget nøje, hvilket vi har gjort for ganske nylig, og vi er – som allerede nævnt – kommet frem til at flertalsformen dåb er at foretrække.
- Svaret er givet af en nuværende eller tidligere ansat ved Dansk Sprognævn i forbindelse med nævnets svartjeneste. Ældre svar er opdateret så de overholder den gældende retskrivning. Redigeret til sproget.dk 17.02.2015.