book

vi er vidne(r) til …

af Jørgen Nørby Jensen, Dansk Sprognævns svarbase, 2016/4, 07.10.2010.

SpørgsmålstegnSpørgsmål:

Hedder det “vi er vidne til store forandringer” eller “vi er vidner til store forandringer”? Skal man bruge ental eller flertal af vidne?

UdråbstegnSvar:

Begge formuleringer må kunne forsvares. Ordbog over det danske Sprog (bind 26, 1952, ordnet.dk/ods) oplyser at udtrykket være vidne til bruges ’til angivelse af hvad man ser eller overværer, oplever’. Af ordbogens eksempler kan nævnes: “”I skal være Vidne til, hvorledes jeg bliver medhandlet” (Ludvig Holberg: Barselstuen, 1723) ” “”De unge Grubber var Vidne til denne Scene” (Villads Christensen: Vedbygaard, 1939)

Ordbogen tilføjer at man “tidligere” også brugte formen vidner i forbindelse med et flertalssubjekt, og at udtrykket desuden forekom sammen med præpositionerne i, om og eller direkte sammen med en at-sætning, fx “”de befarede ofte Vejen i Midnattens Stund, og de var begge Vidner i, at de saa’ en lille mandelig Pusling med stor Slaghat paa Hovedet” (Svend Grundtvig (1824-1883): Danske Folkesagn. Udg. af Hans Ellekilde. I-II. 1944-48)” “”De Engelske ere paa Strandbredden Vidne at tvende Skibe . . blive forfulgte” (C.J. Møller: Kong Svend, 1808)

I vore dage er flertalsformen vidner (igen) helt almindelig sammen med et subjekt i flertal, og i Den Danske Ordbog (ordnet.dk/ddo) finder man således eksemplet “De 125 tilskuere .. blev vidner til en underholdende første halvleg” (Mogens Behrendt: Tilfældet Sverige, 1983). Ordbogen giver dog konstruktionsoplysningerne “NOGEN er vidne til NOGET/ at+SÆTNING”.

Det kan ikke regnes for en fejl at lade vidne kongruere med subjektets tal, og den faktiske sprogbrug er under alle omstændigheder vaklende på området.

  1. Svaret er givet af en nuværende eller tidligere ansat ved Dansk Sprognævn i forbindelse med nævnets svartjeneste. Ældre svar er opdateret så de overholder den gældende retskrivning. Redigeret til sproget.dk 21.12.2016 af Ida Elisabeth Mørch.