book

afgør el. afgører

Nyt fra Sprognævnet, 1985/3, 01.09.1985.

SpørgsmålstegnSpørgsmål:

Hedder det afgør eller afgører i fx »Det er din stemme der afgør det« eller »Det er din stemme der afgører det«?

UdråbstegnSvar:

Vi kan kun sige god for nutidsformen afgør. Ligesom andre ord hvis sidste sammensætningsled er –gøre (fx godtgøre, udgøre) har afgøre i Retskrivningsordbogen en tynd lodret streg foran dette led, og det vil sige at ordet bøjes ligesom det usammensatte ord gøre. Under det ord giver ordbogen bøjningsformerne gør, gjorde, gjort.

Uddybning:

Men man ser og hører ikke sjældent lange nutidsformer som »afgører«, »godtgører«, »udgører«. Som hovedregel dannes nutidsform jo ved at sætte –er til ordets stamme, fx henter af stammen hent til hente. Ordet gøre er en undtagelse fra denne hovedregel.

De lange former hænger også sammen med udtalen. Den usammensatte nutidsform gør har ikke stød, rimer altså fx på navneordet smør. Men som sidste led i sammensatte nutidsformer –afgør, udgør osv. – har –gør nu ofte stød og forlænges ikke sjældent til –gører, også i trykt skriftsprog, fx »Tanker, der virkeliggører en Fest« (i digtsamling af Emil Bønnelycke i 1918) og »vi begører altid vores egen rede« (Ulla Ryum i Politiken i 1964).

  1. Svaret er givet af en nuværende eller tidligere ansat ved Dansk Sprognævn i forbindelse med nævnets svartjeneste. Ældre svar er opdateret så de overholder den gældende retskrivning. Redigeret til sproget.dk 08.08.2014.