hver og hver anden dag
- Nyt fra Sprognævnet,
1996/2, 01.06.1996.
Spørgsmål:
Jeg hører ofte folk sige: “Det sker hver og hver anden dag”, “Han kommer jo hver og hver anden dag”. Er der virkelig noget der hedder hver og hver anden dag, eller er det rent faktisk en grammatisk og sprogmæssig fejl?
Svar:
Vi kender udtrykket hver og hver anden dag fra talesproget. Udtrykket findes også i en lidt anden form: hver, hver anden dag. Ingen af formerne er nævnt i Ordbog over det Danske Sprog, og vi har heller ingen skriftlige citater i Sprognævnets ordsamling. Der er ingen tvivl om at de to udtryk betegner hyppighed, men det er usikkert om de blot betyder ‘tit’, eller om de udtrykker en negativ vurdering i retning af ‘for tit’.
Udtrykket hver og hver anden dag er logisk set noget vrøvl idet begrebet hver dag også omfatter begrebet hver anden dag, men det er ikke nødvendigvis sprogligt ukorrekt. Det minder om en anden vending fra talesproget: hele tiden og så igen, som betyder ‘overdrevent hyppigt’. Har man sagt hver dag og hele tiden, har man jo fyldt målet. Men der ligger en stilistisk effekt i at overdrive og så at sige lade bægeret flyde over, jf. også udtryk som tit og ofte og evig og altid.
Det vil altid afhænge af sammenhængen og situationen hvor drastisk man kan tillade sig at udtrykke sig. I den mere snakkesalige del af talesproget, hvor det først og fremmest gælder om at holde munden varm, kan man støde på mange pudsigheder som det vil være urimeligt at vurdere efter et skriftsprogligt korrekthedsbegreb.
- Svaret er givet af en nuværende eller tidligere ansat ved Dansk Sprognævn i forbindelse med nævnets svartjeneste. Ældre svar er opdateret så de overholder den gældende retskrivning. Redigeret til sproget.dk 04.03.2015.