hegnsyn
- af Jørgen Schack, Nyt fra Sprognævnet,
2005/2, 01.06.2005.
Spørgsmål:
Skrives hegn(s)syn med ét eller to s’er?
Svar:
Hegnssyn skrives ifølge Retskrivningsordbogen med to s’er. Det fremgår i øvrigt af ordbogen at ordet hegn altid tilføjer et –s– når det indgår som første led i sammensætninger: hegnspæl, hegnstråd osv. Vi er klar over at Retskrivningsordbogens anvisning ikke altid bliver fulgt; det gælder fx i bekendtgørelse af lov om hegn af 6.8.2001: ”For hver primærkommune nedsættes et hegnsyn bestående af 3 medlemmer” (§ 27). I samme lov finder man andre sammensætninger med hegn som første led, nemlig hegnslov, hegnsmateriale og hegnsmåde, som alle er skrevet korrekt med fuge-s.
Uddybning:
Ordbog over det Danske Sprog (bind 7, 1925) nævner at der især i fagligt sprog findes sjældnere sideformer med hegn– i stedet for det gængse hegns-, bl.a. ”hegnsynmand”. Stavemåden ”hegnsyn” i lovtekster o.l. kan således være et levn fra ældre tiders faglige sprogbrug. En medvirkende årsag til det manglende fuge-s i netop ”hegnsyn” (men ikke i fx hegnslov) er nok at dette s ikke umiddelbart kan høres fordi sammensætningens andet led, –syn, begynder med s. Af samme grund forekommer stavefejl som fx ”forbundstat”, ”tidskrift” (for tidsskrift og forbundsstat) hyppigere end fx ”forbundregering” og ”tidpunkt” (for forbundsregering og tidspunkt). I et ord som hegnssyn ytrer fuge-s’et sig dog indirekte i udtalen. Det høres ikke som et ekstra s, men bevirker at ordet hegn bevarer sit stød i sammensætninger: Enstavelsesord taber som hovedregel deres stød når de optræder som første sammensætningsled; stødet bevares imidlertid normalt når ordet tilføjer et fuge-s (sammenlign fx håndled : håndsrækning, landmand : landsmand). Der er dog undtagelser fra reglen, fx sammensætninger med tid-, hvor førsteleddet mister sit stød uanset om det tilføjer s eller ej, fx tidløs : tidstypisk. Men ordet hegn følger som nævnt hovedreglen. Det fremgår måske tydeligst hvis man sammenligner med rimordene egn, regn og tegn: Egn tilføjer ligesom hegn et s i sammensætninger og bevarer ligesom hegn sit stød: egnsret, egnsudvikling osv. Regn og tegn tilføjer derimod ikke et s i sammensætninger og taber derfor stødet: regnvejr, tegnsprog osv.
Det obligatoriske fuge-s i sammensætninger med hegn-, herunder hegnssyn, er således særdeles velbegrundet og vil derfor blive fastholdt i en kommende udgave af Retskrivningsordbogen.
- Svaret er givet af en nuværende eller tidligere ansat ved Dansk Sprognævn i forbindelse med nævnets svartjeneste. Ældre svar er opdateret så de overholder den gældende retskrivning. Redigeret til sproget.dk 02.12.2014.