i lod og vage
- Nyt fra Sprognævnet,
2000/3, 01.09.2000.
Spørgsmål:
Hvad ligger der i udtrykket i lod og vage, og hvad kommer det af?
Svar:
Ordet lod bruges bl.a. om ‘en i en snor anbragt (hængende) metalklump o.l.’ og ‘som udtryk for den ved lod (line) angivne lodrette linje, fx udtrykket være i lod eller ud af lod (ODS, bd. 12, 1931).
Ordet vage, som er lånt fra tysk Wage, dvs. ‘vægt’, betyder ‘vandret linje eller plan’ (ODS, bd. 26, 1952) og bruges ifølge ordbogen “næsten kun i forbindelsen (være, stå, ligge) i vage“. Der gives eksempler som I hele Huset var ingen af Dørene rigtig i Vage, de maatte alle hæves lidt ved Dørgrebet, naar man skulde lukke op (Karl Larsen: “Cirkler”, 1893). I ordbogen er ordet vagebræt opført med betydningen ‘vaterpas’.
Uddybning:
Disse håndværksudtryk kan kombineres og pleonastisk bruges overført med betydningen ‘være helt i orden’. Ordbogen nævner som jargon være i lod og vinkel, og der henvises fra opslagsordet vage hertil; det kan altså også hedde være i lod og vage.
- Svaret er givet af en nuværende eller tidligere ansat ved Dansk Sprognævn i forbindelse med nævnets svartjeneste. Ældre svar er opdateret så de overholder den gældende retskrivning. Redigeret til sproget.dk 27.03.2015.